Debian dla programisty

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
neonek

Debian dla programisty

Post autor: neonek »

Witajcie !
Chciałbym się zapytać. Wybrałem sobie Linuksa Debian Lenny i tu moje pytania. Jakie okienka polecacie? Jakie biblioteki byłyby mi potrzebne jako programisty? Chciałbym używać IDE Code::Blocks. I jeszcze jedno pytanie, jak instalować programy jeżeli nie ma ich w repozytoriach?
Awatar użytkownika
LongeR

Post autor: LongeR »

co do bibliotek to zależy co chcesz pisać :) . Programy których nie ma w repozytoriach instalujesz ze źródeł. Czyli ściągasz źródełka danego programu i je kompilujesz zazwyczaj to wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

./configure

make

make install
Można też sobie budować paczuszki deb :) wyjdź z założenia że google wie wszystko bo tak jest.
neonek

Dobra mam już to co potrzebowałem, ale nadal nie mogę zainstalować jednej biblioteki wxWidgets. Ktoś wie jak to zainstalować ?
Awatar użytkownika
LongeR

Post autor: LongeR »

aptitude search wxWidgets

plplot9-driver-wxwidgets - Scientific plotting library (wxWidgets driver)
neonek

Wreszcie zainstalowałem wxWidgets. Ale nadal mam problem. Nie daję rady zainstalować libpng. Pluje coś takiego:

/bin/sh: ./libtool: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Ktoś wie jak zrobić, żeby to działało ??
Awatar użytkownika
grucha
Beginner

Post autor: grucha »

Może to pomoże:

apt-get install libtool
neonek

Zainstalowałem to lecz nic nie dało. Ciągle pluje, że nie ma ./libtool. Ktoś wie jak zrobić, żeby zainstalować libpng ?
Awatar użytkownika
grze_S
Beginner

Post autor: grze_S »

@neonek: Do wxwidgets potrzebujesz chyba pakietu wx-common. A po za tym przy instalacji Code::Blocks ściągnie się wszystko potrzebne w zależnościach.
Jakie okienka polecacie?
Najlepiej chyba plastikowe. A jeśli chodzi o kolor to preferuje białe- klasyczne i uniwersalne, pasują praktycznie do wszystkich wnętrz.

Po za tym polecam pouczyć się troche obsługi terminala, a jako pierwszą dystrybucję na której będziesz mógł się nauczyć obsługi Linuksa to polecałbym jednak Ubuntu, lub Mandrive, a dopiero potem Debiana ;-)
neonek

Próbowałem zainstalować Code::Blocks z pakietów .deb za pomocą dpkg. Najlepiej byłoby zainstalować C::B z repozytoriów, ale nie wiem co dodać do sources.list aby użyć do instalacji apt-get.
Awatar użytkownika
grze_S
Beginner

Post autor: grze_S »

Odinstaluj najpierw tego code::blocks'a przez dpkg, a potem wklej wszystkie ostrzerzenia poczynając od linii:

nick@host: dpkg -i paczka
Bo tak to trudno powiedzieć o co chodzi. Co do repozytorium, to znalazłem na Googlach jedno nieoficjalne, nie testowałem go jednak i nic na jego temat powiedzieć nie mogę, ale jak chcesz to to jego adres: http://jens.lody.name/debian/ na tej stronie są intrukcje jak je dodać ;-)

Po za tym wypróbuj może jeszcze jakieś inne IDE, jak np: NetBeans, KDevelop, czy Geany...
ODPOWIEDZ