Mam zainstalowany Compiz Fusion wg sposobu z forum ( http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=2720 ). Ostatnia aktualizacja spowodowała, że nie chce się już uruchamiać (efekty i Emerald nie działają - nie ma obramowań okien więc nic z nimi nie można zrobić). Próba uruchomienia z konsoli daje taki wynik:
/usr/bin/compiz.real (core) - Error: no 'core' plugin with ABI version '20080315' loaded
/usr/bin/compiz.real (ccp) - Error: InitObject failed
/usr/bin/compiz.real (core) - Error: Couldn't activate plugin 'ccp'
Wygląda na niezgodność między wersjami pluginów, jednak nie mogę znaleźć sposobu poradzenia sobie z tym (jest kilka podobnych tematów na forum czy w necie ale nie bardzo chcą działać - większość z nich zakłada że compiz był instalowany ze źródeł a moja instalacja jest z repo...). Pomożecie? :>
Oddzielne ustawienia sa dla Gnome, a oddzielne dla KDE. Jezeli to nie pomoze, to sprobuj w ogole wywalic zawartosc tego katalogu.
Problem lezy w tym, ze poprzednie ustawienia "nie pasują" do nowych wersji pluginów i dlatego sie krzaczy, tez tak mialem.
No to wywalcie cala konfiguracje. U mnie pomoglo usuniecie tego, zostala przywrocona konfiugracja domyslna i zaczelo dzialac. Ale popsulo sie tylko w GNOME, w KDE nie tyle ze tam byla caly czas konfiguracja domyslna bo KDE rzadko uzywam.
Oczywiscie nie musze chyba mowic, ze po tej operacji trzeba zrestartowac system (nie tylko X-y, bo niektore pluginy sa zalezne tez od innych uslug).
emcee@laptop:~$ fusion-icon
* Detected Session: kde
* Searching for installed applications...
* Using the GTK Interface
* Starting Compiz
... executing: compiz.real --replace --sm-disable --ignore-desktop-hints ccp
compiz.real (core) - Error: Another window manager is already running on screen: 0
compiz.real (core) - Fatal: No manageable screens found on display :0.0