Debian na Lenovo R61i
Debian na Lenovo R61i
Witam wszystkich na forum. Na laptopie R61i chce zainstalowac Debiana. Mam pytania - czy system ten jest kontabilny z wymienionym laptopem, jak wyglada konfig i czy system automatycznie wykrywa urzadzenia. Prosze o wypowiedzi.
Pozdrawiam Krzysztof.
Pozdrawiam Krzysztof.
Re: Debian na Lenovo R61i
Poczytaj temat ktory podal kolega wyzej. Jak dla moich potrzeb to jestem bardzo zadowolony z tego sprzetu. Generalnie oprocz fukncji dodatkowych [Fn+ F2-F12 itd.] wszystko dziala wysmienicie. Z klawiszami tymi jeszcze nie mialem czasu sie pobawic [ustawienia] ale jak znajde na to wiecej czasu to pokombinuje. Do linuksa laptop nadaje sie wysmienicie, nie ma problemow z dzwiekowka, grafika i co dla mnie wazne z WiFi. Ondemand dziala [po kilku probach wreszczcie] i wszystko jest w porzadku.Krzysztof pisze:Witam wszystkich na forum. Na laptopie R61i chce zainstalowac Debiana. Mam pytania - czy system ten jest kontabilny z wymienionym laptopem, jak wyglada konfig i czy system automatycznie wykrywa urzadzenia. Prosze o wypowiedzi. Pozdrawiam Krzysztof.
Co do 'automatycznego wykrywania urzadzen' to... nie wiem o co ci dokladnie chodzi. Wiadomo... Debian to nie ubuntu.
Urzadzenia pozostana wykryte ale np. do karty bezprzewodowej musisz pobrac sterowniki i ja zainstalowac.
Polecam metode kodzik'a :
LINK
Ogolnie swietny sprzet.
Pozdrawiam
Ja zaczynałem od Debiana, a miałem dość słabe pojęcie o Linuksie. Kupiłem sobie książkę, więc początki były łatwe (teraz myślę, że trochę bez sensu, bo w Internecie też jest pełno rzeczy na ten temat). Widzę że korzystasz z Ubuntu, więc raczej nie będziesz mieć kłopotów z Debianem. GNOME jest, Synaptic jest, apt-get jest. Wszystko działa szybciej i stabilniej od Ubuntu.
Dla kogo jest Debian? Dla każdego. :-D Kiedyś myślałem, że Debian to wyższa szkoła jazdy, ale mocno się myliłem. Wystarczy trochę ponyśleć i można sobie ze wszystkim poradzić.
Jest takie poweidzonko, dotyczące ogólnie Linuksa, które świetnie pasuje do Debiana. ;-)
Dla kogo jest Debian? Dla każdego. :-D Kiedyś myślałem, że Debian to wyższa szkoła jazdy, ale mocno się myliłem. Wystarczy trochę ponyśleć i można sobie ze wszystkim poradzić.
Jest takie poweidzonko, dotyczące ogólnie Linuksa, które świetnie pasuje do Debiana. ;-)
Linux is not user-friendly.
It is user-friendly. It is not ignorant-friendly and idiot-friendly.