Debian na Lenovo R61i

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Krzysztof

Debian na Lenovo R61i

Post autor: Krzysztof »

Witam wszystkich na forum. Na laptopie R61i chce zainstalowac Debiana. Mam pytania - czy system ten jest kontabilny z wymienionym laptopem, jak wyglada konfig i czy system automatycznie wykrywa urzadzenia. Prosze o wypowiedzi.
Pozdrawiam Krzysztof.
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Post autor: davidoski »

Awatar użytkownika
BlackEvo

Re: Debian na Lenovo R61i

Post autor: BlackEvo »

Krzysztof pisze:Witam wszystkich na forum. Na laptopie R61i chce zainstalowac Debiana. Mam pytania - czy system ten jest kontabilny z wymienionym laptopem, jak wyglada konfig i czy system automatycznie wykrywa urzadzenia. Prosze o wypowiedzi. Pozdrawiam Krzysztof.
Poczytaj temat ktory podal kolega wyzej. Jak dla moich potrzeb to jestem bardzo zadowolony z tego sprzetu. Generalnie oprocz fukncji dodatkowych [Fn+ F2-F12 itd.] wszystko dziala wysmienicie. Z klawiszami tymi jeszcze nie mialem czasu sie pobawic [ustawienia] ale jak znajde na to wiecej czasu to pokombinuje. Do linuksa laptop nadaje sie wysmienicie, nie ma problemow z dzwiekowka, grafika i co dla mnie wazne z WiFi. Ondemand dziala [po kilku probach wreszczcie] i wszystko jest w porzadku.

Co do 'automatycznego wykrywania urzadzen' to... nie wiem o co ci dokladnie chodzi. Wiadomo... Debian to nie ubuntu.
Urzadzenia pozostana wykryte ale np. do karty bezprzewodowej musisz pobrac sterowniki i ja zainstalowac.

Polecam metode kodzik'a :

LINK

Ogolnie swietny sprzet.

Pozdrawiam
skotik87

Post autor: skotik87 »

to ja polecilbym jeszcze skompilowac sobie najnowszego kernela do tego. z laptopami zawsze jest duzo problemow, ale zabawa przednia :D
Krzysztof

Bardzo dziekuje za pomocny material, zapoznam sie z nim. Programista nie jestem, ale bardzo zalezy mi na poznaniu systemu Linuksa. Prosze o opinie od Was - dla kogo jest Debian, czy ktos nowy sobie z nim poradzi.
Pozdrawiam Krzysztof.
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Post autor: davidoski »

Spróbuj - spodoba Ci się.
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

Ja zaczynałem od Debiana, a miałem dość słabe pojęcie o Linuksie. Kupiłem sobie książkę, więc początki były łatwe (teraz myślę, że trochę bez sensu, bo w Internecie też jest pełno rzeczy na ten temat). Widzę że korzystasz z Ubuntu, więc raczej nie będziesz mieć kłopotów z Debianem. GNOME jest, Synaptic jest, apt-get jest. Wszystko działa szybciej i stabilniej od Ubuntu.

Dla kogo jest Debian? Dla każdego. :-D Kiedyś myślałem, że Debian to wyższa szkoła jazdy, ale mocno się myliłem. Wystarczy trochę ponyśleć i można sobie ze wszystkim poradzić.

Jest takie poweidzonko, dotyczące ogólnie Linuksa, które świetnie pasuje do Debiana. ;-)
Linux is not user-friendly.
It is user-friendly. It is not ignorant-friendly and idiot-friendly.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

Widzę, że kolega Krzysztof z forum.laptopy przywędrował :-D
Krzysztof

Dziekuje za wszystkie wypowiedzi , byly bardzo pomocne .Pozdrawiam -Krzysztof
ODPOWIEDZ