Debian jako router/serwer, pierwsze kroki

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Shezzy

Debian jako router/serwer, pierwsze kroki

Post autor: Shezzy »

W końcu na poważniej pomyślałem o Debianie jako serwerze/routerze. (To jest mój pierwszy Linux)
Zainstalowałem Apache2, MySQL, PHP, SSH, ProFTPD.

Jednak usługi te startują już jak włączę Linuksa.
Czasem mam ochotę włączyć jakiś serwer do gry i w tym czasie chciałbym wyłączyć w/w usługi, żeby ramu nie zabijać.
Czy jest możliwość na jakiś czas wyłączenia ich z autostartu? Tak jak w Windows mam msconfig i tam jest Uruchamianie. Tak samo chodzi mi o coś takiego w Linuksie.

Druga sprawa to problem z logowaniem na konto przez ProFTPD.
Zrobiłem konto (adduser), jednak nie mogę się zalogować na nie.
Czytałem parę FAQ-ów, jednak tam jest napisane, że trzeba ustawić shell dla konta, ale ja nie mam pojęcia o co chodzi, a nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.

A teraz co do samego routera, to niewiem co instalować. Słyszałem o iptables, oraz LMS.
Potrzebuję system do rozdzielania neta, pozatym będzie nadawał na wifi. Narazie na maksymalnie 5 komputerów w domu.
Jednak planuje może za rok zrobić sieć osiedlową, dlatego potrzebuje się też nauczyć pracować w systemie nadającym sie do takiego wyzwania.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

jedna z metod update.rc-d
punkt 6 na poniższej stronie

http://www.debianusers.pl/articles/63
Shezzy

Post autor: Shezzy »

Dzięki, teraz już wiem jak startować i zatrzymywać skrypty, jak dodawać do autostartu itd.
Jednak mam jeszcze jedno pytanie.
Zainstalowałem sobie mrtg.

Mrtg nie ma skryptu startowego w /etc/init.d, więc nie moge do niego zrobić tym sposobem autostartu.

Mrtg moge uruchomić z konsoli tak:
mrtg /etc/mrtg.cfg

Jak przypisać jego do autostartu?
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

Musisz samodzielnie napisać skrypt startowy. Masz to opisane na stronie podanej przez Yampressa w punkcie 5.
ODPOWIEDZ