Witam!
Zastanawiam się nad jakimś dobrym graficznym firewallem pod Debiana, przeszukałem google ale nic konkretnego nie znalazłem. Chodzi mi o coś na wzór Zintegrowanego firewalla jakiego miałem w Mandrivie, coś z graficznym interfejsem i automatyczną konfiguracją (ale nie chodzi mi o coś w stylu fwbuilder'a bo na firewallach się nie znam i chciałbym takiego, który sam wszystko co trzeba i gdzie trzeba pododaje). Znalazłem firewalla firestarter ale z nieznanych mi przyczyn po instalacji z adepta nie chce działać (uruchamiam z roota w konsoli, otwiera się konfiguracja, po czym po kliknięciu na Finish w konsoli wywala błedy, program się zamyka i tyleśmy go widzieli).
Ktoś ma jakieś propozycje? Zna ktoś jakiegoś prostego, dobrego firewalla?
dobry firewall
-
-
Firestarter i Guarddog to tyko nakladki graficzne na wewnetrzny systemowy firewall - iptables.
Dzieki nim mozna konfigurowac reguly dla programow i inne uslugi sieciowe, bez klepania w konsoli, co na poczatku jest uciazliwe.
Teoretycznie chyba defaultowo poblokowane sa na iptables polaczenia z zewnatrz. Ale na 100% nie powiem.
Dzieki nim mozna konfigurowac reguly dla programow i inne uslugi sieciowe, bez klepania w konsoli, co na poczatku jest uciazliwe.
Teoretycznie chyba defaultowo poblokowane sa na iptables polaczenia z zewnatrz. Ale na 100% nie powiem.