zależno

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

siwuch86, aptitude jest na tyle mądre że w przeciwieństwie do apta - pamięta instalowane zależności. Jeśli poprzednio pakiet instalowałeś pakiet przez aptitude, to nie ma problemu

Kod: Zaznacz cały

aptitude purge pakiet
usunie pakiet wraz z zależnościami.
Jeśli instalowałeś aptem - odinstaluj z opcję purge

apt-get remove --purge pakiet
zależności - najłatwiej znajdziesz przez tę stronę - wpisz nazwę pakietu w pierwsze okienko, kliknij na pakiet -> na następnej stronie będziesz miał podane zależności
wymagane
polecane
sugerowane
zbędne biblioteki usuniesz używając programu orphaner, który znajduje się w pakiecie deborphan
Pozdro :)
siwuch86
Beginner

Post autor: siwuch86 »

siwuch86, aptitude jest na tyle mądre że w przeciwieństwie do apta - pamięta instalowane zależności. Jeśli poprzednio pakiet instalowałeś pakiet przez aptitude, to nie ma problemu
aaaa przecie ja to wszystko wiem :D , ale ja nie o tym... chodzilo mi o to ze aptitude jak wywala pakiety automatycznie to nie czysci konfiguracji i pozniej jest pelno nieuzywanych plikow na dysku.
Podam przyklad bo moze niejasno pisze (uzyje tu trzech wyimaginowanych pakietow)

aptitude search pakiet
i   pakiet1       - opis
i   pakiet2       - opis
i   pakiet3       - opis
# aptitude purge pakiet1
....
wystapily problemy z zaleznosciami:
pakiet2 zalezy od pakiet1 ktorego nie mozna go zainstalowac
pakiet3 zalezy od pakiet1 ktorego nie mozna go zainstalowac

usuniecie nastepujaceych pakietow rozwiaze problem z zaleznosciami:
pakiet2
pakiet3

Zgoda (Y,n,q,?): Y
usuwanie, czyszczenie, konfigurowanie itp...
done

aptitude search pakiet
aptitude search pakiet
p   pakiet1       - opis
c   pakiet2       - opis
c   pakiet3       - opis
problem rozwiazac latwo

aptitude purge pakiet2 pakiet3
problem w tym ze w przypadku gdy mam na dysku dwa srodowiska problem jest "nieco" bardziej zlozony... wywalam gnome i jego zaleznosci ale tylko konfiguracja gnome zostanie wyczyszczona a konfiguracja zaleznosci juz nie a wpisanie
aptitude search gnome
wyswietli tylko te pakiety ktore w nazwie lub opisie zawieraja fraze "gnome' a pakiety ktorych konfiguracja na dysku zostala nie koniecznie musza ten warunek spelniac.

Bodzio, nie zebym byl leniwy ale wydaje mi sie ze jesli mam szukac zaleznosci dla kilkudziesieciu/kilkuset pakietow na stronie Debiana to pojedynek zaleznosci_apta vs. siwuch86 = knockout (na moja niekorzysc) :D
nieda sie tego jakos zautomatyzowac?
zbędne biblioteki usuniesz używając programu orphaner, który znajduje się w pakiecie deborphan
o tym zaraz poczytam :-)
ODPOWIEDZ