siwuch86, aptitude jest na tyle mądre że w przeciwieństwie do apta - pamięta instalowane zależności. Jeśli poprzednio pakiet instalowałeś pakiet przez aptitude, to nie ma problemu
aaaa przecie ja to wszystko wiem

, ale ja nie o tym... chodzilo mi o to ze aptitude jak wywala pakiety automatycznie to nie czysci konfiguracji i pozniej jest pelno nieuzywanych plikow na dysku.
Podam przyklad bo moze niejasno pisze (uzyje tu trzech wyimaginowanych pakietow)
Kod: Zaznacz cały
aptitude search pakiet
i pakiet1 - opis
i pakiet2 - opis
i pakiet3 - opis
# aptitude purge pakiet1
....
wystapily problemy z zaleznosciami:
pakiet2 zalezy od pakiet1 ktorego nie mozna go zainstalowac
pakiet3 zalezy od pakiet1 ktorego nie mozna go zainstalowac
usuniecie nastepujaceych pakietow rozwiaze problem z zaleznosciami:
pakiet2
pakiet3
Zgoda (Y,n,q,?): Y
usuwanie, czyszczenie, konfigurowanie itp...
done
aptitude search pakiet
aptitude search pakiet
p pakiet1 - opis
c pakiet2 - opis
c pakiet3 - opis
problem rozwiazac latwo
problem w tym ze w przypadku gdy mam na dysku dwa srodowiska problem jest "nieco" bardziej zlozony... wywalam gnome i jego zaleznosci ale tylko konfiguracja gnome zostanie wyczyszczona a konfiguracja zaleznosci juz nie a wpisanie
aptitude search gnome
wyswietli tylko te pakiety ktore w nazwie lub opisie zawieraja fraze "gnome' a pakiety ktorych konfiguracja na dysku zostala nie koniecznie musza ten warunek spelniac.
Bodzio, nie zebym byl leniwy ale wydaje mi sie ze jesli mam szukac zaleznosci dla kilkudziesieciu/kilkuset pakietow na stronie Debiana to pojedynek zaleznosci_apta vs. siwuch86 = knockout (na moja niekorzysc)

nieda sie tego jakos zautomatyzowac?
zbędne biblioteki usuniesz używając programu orphaner, który znajduje się w pakiecie deborphan
o tym zaraz poczytam :-)