Nvidia 8600GT Problem z Instalacja sterowników

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
kaczkazdw

Nvidia 8600GT Problem z Instalacja sterowników

Post autor: kaczkazdw »

Jak w temacie...

Nie mogę zainstalować sterowników do mojej karty graficznej, wyskakują mi jakies informacje o kompilowaniu i kernelu...i jeszcze o gcc ?? Sterowniki są Ze strony Nvidii...

Cos nie tak ze sterownikami ?? A może z czyms innym ??

Z góry dzięki za pomoc...
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Było o tym setki razy. Czytałeś temat przyklejony o instalacji sterów nvidii?

Najprawdopodobniej masz w systemie nowszą wersję gcc niż została uzyta do kompilacja kernela. trzeba zrobić odpowiedni link i wszystko będzie ok. Wszystko jest opisane w temacie, o którym wyżej mówiłem.
kaczkazdw

A jest temat dotyczący kompilacji "jajeczka" ?? Bo mam 2.6.18..

A nie wiem jak to sięrobi...bo jak czytałem tamten temat to o moim Kernelu nic nie pisze i chyba nie da rady zainstalować sterów...
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

kaczkazdw pisze:A jest temat dotyczący kompilacji "jajeczka" ?? Bo mam 2.6.18..

A nie wiem jak to sięrobi...bo jak czytałem tamten temat to o moim Kernelu nic nie pisze i chyba nie da rady zainstalować sterów...
a kto Ci każe kompilować jajeczko - zainstaluj nagłówki jądra zgodne z numerem Twojego jajka i gotowe

Kod: Zaznacz cały

aptitude install kernel-headers `uname -r`
kaczkazdw

Watpie żeby to coś pomogło, on w ogóle nie zanajduje tego co napisales Bodzio, juz tak probowałem...
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

to nie na szybko tylko powoli. Każde jajko dystrybucyjne Debiana ma w repo swoje nagłówki. Wydaj jako root w konsoli polecenie:

uname -r
wyskoczy Ci wersja aktualnie działającego Twojego jajka, potem:

aptitude search kernel-headers to_co_ci_wyszło_wyżej
potem tylko instalujesz.
kaczkazdw pisze:on w ogóle nie zanajduje tego co napisales Bodzio
popatrz jak to leci u mnie

bodzio@domek:~$ uname -r
2.6.23.9
bodzio@domek:~$ aptitude search kernel-headers `uname -r`
i   linux-headers-2.6.23.9                                  - Header files related to Linux kernel, specifically,
i   linux-image-2.6.23.9                                    - Linux kernel binary image for version 2.6.23.9
v   linux-kernel-headers                                    -
bodzio@domek:~$
to powinno wystarczyć do instalacji sterów nvidii. Tam piszesz jeszcze o gcc. Ta dyskusja to skutek niewklejenia przez Ciebie całego komunikatu błędu.
A błąd gcc jest spowodowany tym, że jądro jest skompilowane innym kompilatorem niż stery karty. Wystarczy podlinkować wersje gcc i będzie działać. gcc jest w katalogu /usr/bin
Sprawdź jakie masz gcc i o jakie pluje się instalator nvidii - napisz - podam albo ktoś poda odpowiednie polecenie.
giaur
Member

Post autor: giaur »

TAk, tylko moze sie zdarzyc ze wymaganej wersji jajka nie ma juz w repo, a wtedy chocbys i stanal na glowie, nic nie poradzisz, trzeba nowe jajko.

A co do gcc, to mozna olac, i tak sie skompiluje, nie wiem po co w ogole sobie tym glowe zawracac, to zreszta tylko ostrzezenie a nie blad.
doker

Post autor: doker »

No nie wiem u mnie stery prawidłowo się zainstalowały po zmianie gcc wcześniej jak zignorowałem to ostrzeżenie po restarcie x-y już nie wstały ponowny powrót i to samo odinstalowanie sterów też nic nie dawało
ODPOWIEDZ