Nvidia 8600GT Problem z Instalacja sterowników
Nvidia 8600GT Problem z Instalacja sterowników
Jak w temacie...
Nie mogę zainstalować sterowników do mojej karty graficznej, wyskakują mi jakies informacje o kompilowaniu i kernelu...i jeszcze o gcc ?? Sterowniki są Ze strony Nvidii...
Cos nie tak ze sterownikami ?? A może z czyms innym ??
Z góry dzięki za pomoc...
Nie mogę zainstalować sterowników do mojej karty graficznej, wyskakują mi jakies informacje o kompilowaniu i kernelu...i jeszcze o gcc ?? Sterowniki są Ze strony Nvidii...
Cos nie tak ze sterownikami ?? A może z czyms innym ??
Z góry dzięki za pomoc...
a kto Ci każe kompilować jajeczko - zainstaluj nagłówki jądra zgodne z numerem Twojego jajka i gotowekaczkazdw pisze:A jest temat dotyczący kompilacji "jajeczka" ?? Bo mam 2.6.18..
A nie wiem jak to sięrobi...bo jak czytałem tamten temat to o moim Kernelu nic nie pisze i chyba nie da rady zainstalować sterów...
Kod: Zaznacz cały
aptitude install kernel-headers `uname -r`
to nie na szybko tylko powoli. Każde jajko dystrybucyjne Debiana ma w repo swoje nagłówki. Wydaj jako root w konsoli polecenie:
wyskoczy Ci wersja aktualnie działającego Twojego jajka, potem:
potem tylko instalujesz.
to powinno wystarczyć do instalacji sterów nvidii. Tam piszesz jeszcze o gcc. Ta dyskusja to skutek niewklejenia przez Ciebie całego komunikatu błędu.
A błąd gcc jest spowodowany tym, że jądro jest skompilowane innym kompilatorem niż stery karty. Wystarczy podlinkować wersje gcc i będzie działać. gcc jest w katalogu /usr/bin
Sprawdź jakie masz gcc i o jakie pluje się instalator nvidii - napisz - podam albo ktoś poda odpowiednie polecenie.
uname -r
aptitude search kernel-headers to_co_ci_wyszło_wyżej
popatrz jak to leci u mniekaczkazdw pisze:on w ogóle nie zanajduje tego co napisales Bodzio
bodzio@domek:~$ uname -r
2.6.23.9
bodzio@domek:~$ aptitude search kernel-headers `uname -r`
i linux-headers-2.6.23.9 - Header files related to Linux kernel, specifically,
i linux-image-2.6.23.9 - Linux kernel binary image for version 2.6.23.9
v linux-kernel-headers -
bodzio@domek:~$
A błąd gcc jest spowodowany tym, że jądro jest skompilowane innym kompilatorem niż stery karty. Wystarczy podlinkować wersje gcc i będzie działać. gcc jest w katalogu /usr/bin
Sprawdź jakie masz gcc i o jakie pluje się instalator nvidii - napisz - podam albo ktoś poda odpowiednie polecenie.