Witam.
Poszukuje coś takiego do zmiany ip w przypadku neostrady bez konieczności rozłączania modemu w takim celu by ściągać sobie z rapishare pliki. Może ktoś z was ma coś takiego. Powiem, że mam serwer na Debianie na łączu neostrady i chciałbym tam wrzucić taki program do zmiany ip lub resetu połączenia. A łączę się przez putty pod Windows.
program lub skrypt do zmiany ip w neostradzie co jaki
Połączenie zostanie zresetowane po wydaniu polecenia:
Zapisujesz w pliku, nadajesz uprawnienia do wykonywania, no i cyklicznie lub o określonych porach może ci wykonywać skrypt CRON.
Kod: Zaznacz cały
/etc/init.d/networking restart
Jeśli masz prywatne ip to jego zmiana na inne prywatne przecież nic nie daje, chodzi tylko o to przez jaki router wychodzisz na świat.
Poobserwuj jednego dnia jakimi drogami wychodzi twoje połączenie ( chociażby na zaawansowanej stronie do tego typu pomiarów w :-> ;-) www.ip.wp.pl ) //-> "Twój adres ip to: " to tak naprawdę adres twojego okienka na świat.
Zapisz sobie adresy ip, a następnie ściągasz jeden plik z rs i jeśli musisz długo czekać - ustawiasz przeglądarkę aby łączyła się przez któryś z proxy ( spisane adresy )... i tak w kółko.
Chyba że neostrada przydziela adresy prywatne z różnych podsieci - to wtedy jeszcze fajniej, bo może (ale nie musi i pewnie nie powiększy) ci się powiększyć lista dostępnych proxy.
A jeśli masz stałe ip to po restarcie będziesz miał te same więc to też bez sensu.
Poobserwuj jednego dnia jakimi drogami wychodzi twoje połączenie ( chociażby na zaawansowanej stronie do tego typu pomiarów w :-> ;-) www.ip.wp.pl ) //-> "Twój adres ip to: " to tak naprawdę adres twojego okienka na świat.
Zapisz sobie adresy ip, a następnie ściągasz jeden plik z rs i jeśli musisz długo czekać - ustawiasz przeglądarkę aby łączyła się przez któryś z proxy ( spisane adresy )... i tak w kółko.
Chyba że neostrada przydziela adresy prywatne z różnych podsieci - to wtedy jeszcze fajniej, bo może (ale nie musi i pewnie nie powiększy) ci się powiększyć lista dostępnych proxy.
A jeśli masz stałe ip to po restarcie będziesz miał te same więc to też bez sensu.
Nic mi sie nie pomieszało żuczku drogi, jeśli nie mamy publicznego ip, rs widzi adres serwera proxy przez który się łączymy. Praktycznie w każdej sieci jest więcej niż jeden serwer proxy, tak więc znając ich adresy, do ściągnięcia każdej części np.filmu używamy innego serwera proxy i za każdym razem nasz komputer widziany jest jako inne ip.giaur pisze:...
Nie wiedziałem że neostrada przydziela za każdym razem publiczne ip.
Polecam to co napisałem tym co nie mają publicznych ip - wystarczy znać adresy serwerów pośredniczących.
Może rzeczywiście trochę zagmatwanie to wygląda ale jest to idiotycznie proste i każdy może z tego skorzystać.
Jak czegoś nie testowałem/używałem to wyraźnie to zaznaczam/piszę.
BTW "żuczku" - to dobrotliwy zwrot (niektórzy się obrażają jak do nich tak mówię :-> )