kupiłem właśnie laptopa FS Esprimo v5505. Jestem prawie zadowolony do szczęścia brakuje mi działający mikrofon i słuchawki. Otóż dźwięk w laptopie jest tzn, amarok i inne aplikacje działają na wbudowanych głośniczkach, ładnie słychać. Jednak po podłączeniu mikrofonu i słuchawek nic się nie dzieje muzyka i inne dźwięki nadal odtwarzane są przez wbudowane głośniki, a mikrofon w ogóle nie działa. Dodam że mam obok Viste i tam działa, no można tak powiedzieć: dźwięk słychać w słuchawkach a mikrofon nagrywa ale prawie niesłyszalnie. Tylko że to raczej wina windowsa a ja nie mogę tego przestawić, a oczywiście Xp nie mogę wgrać (może niedługo to zrobie jakoś bo mnie Vista krótko mówiąc denerwuje).
Otóż na razie moge tyle na ile potrawie dać wam info o moim sprzęcie i systemie:
lspci
w alsamix mam natępujące ustawienia00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801H (ICH8 Family) HD Audio Controller (rev 03)

Co do systemu to jest Debian ETCH ale repo ma lenny i alse przeinstalowałem, bo i tak nie działa od samego początku.
Proszę was o pomoc. Jest to dla mnie ważne, gdyż lubie rozmawiać przez skypę a mimo wszystko czasem nie wypada głośno słuchać więc słuchawki też są ważne ;-)
Pozdrawiam i bardzo proszę was o pomoc.
ps. gdyby były potrzebne dodatkowe info to ja na pewno podam. Tylko proszę o podanie komend, ponieważ ja nie poznałem jeszcze na tyle Debiana, a zapewne dla potomnych się przyda.