Witam!
Mam bardzo dziwny problem, poniewaz zainstalowalem drugi raz debiana, jednak nie potrafie skonfigurowac internetu.
IP mam przydzielane recznie, jak i maske, brame i DNS.
Co do dostepnosci internetu nie mam najmniejszych watpliwosci, gdyz sprawdzialem to IP pod windowsem przypisujac MAC karty sieciowej i internet mam, a w debianie juz nawet podaczas instalacji nie wykrywa mi internetu.
kiedy chce cos z pingowac dostaje Network is unreachable (to jak jakies IP z sieci), a np wp.pl to mam unkonw host.
Jestem wrecz przekonany, ze wszystkie dane wpisuje dobrze, dziwi mnie troche ze przy MACu karty mam na koncu duzo 00-00-00-00.
PS. przy wczsniejszej instalacji juz na poziomie instalacji debiana mialem wykryta siec.
brak interentu
IP masz przydzielane przez dhcp, czy wpisujesz ręcznie?seelk pisze:IP mam przydzielane recznie, jak i maske, brame i DNS
Radiówka czy ethernet?
Pokaz co ci wyświetla:
Kod: Zaznacz cały
ifconfig
cat /proc/net/dev
Zamiast robić zdjęcia możesz przekierować wynik wyświetlanego polecenia do pliku tekstowego i z pliku tekstowego wkleić zawartość na forum np.:
Sprawdź czy istnieje plik /etc/resolv.conf i czy są w nim jakieś DNSy, ewentualnie uzupełnij to.
polecenie>plik_wynik.txt
W /etc/network/interfaces usuń albo zachaszuj broadcast 194.187.74.1, żeby wyglądało tak:
Dobrze było by jeszcze zmienić:
na
Teraz zrestartuj:
# broadcast 194.187.74.1
allow-hotplug eth0
auto eth0
/etc/init.d/networking restart