Witam.
Korzystam z debian Etch, jednak mam problem z polaczeniem internetowym. musiałem zmienic MAC adres, bo to inna karta sieciowa. wszystko w porzadku. DHCP przynazło mi dobry adres, ale po reboot systemu niestety juz nie. dwie noce spedzielm na probach, roznych róznistych, wyłaaczyłem ipv6 to nic nie dało, prbowałem prawie wszystkiego co mogło pomoc.
mam nadzieje ze pomozecie znalesc rozwiaznie tego problemu.
Problem z pobieraniem adresu z DHCP
1. popros admina który administruje serverem/routerem dhcp aby zmienił w konfiguracji MAC (stary na nowy, aktualny tej twojej karty)
2. zrób sobie skrypt który zmienia MAC podczas startu za każdym razem podczas uruchamiania
wrzuć do /etc/init.d/ nadaj prawa uruchamiania i machnij update-rc.d nazwa_skryptu defaults
i zresetuj kompa. powinno działac :]
2. zrób sobie skrypt który zmienia MAC podczas startu za każdym razem podczas uruchamiania
wrzuć do /etc/init.d/ nadaj prawa uruchamiania i machnij update-rc.d nazwa_skryptu defaults
Zmiana adresu poleceniem ifconfig ( pewnie tak to zrobiłeś ) zmienia go tylko na czas aktualnej sesji ( do rebootu ).nox pisze:ale po reboot systemu niestety juz nie
Bo pewnie znowu wykonałeś polecenie zmiany adresu. Ale po restarcie znowu zostanie przywrócony oryginalny ( zapewne ).dziwne to, bo zadziałało po tym jak wyjąłem sieciówke i wsadzłem ją ponownie
Aby adres był zmieniony na stałe wystarczy przecież wpis wYampress pisze:2. zrób sobie skrypt który zmienia MAC podczas startu za każdym razem podczas uruchamiania
Kod: Zaznacz cały
/etc/network/interfaces
Kod: Zaznacz cały
auto ath0
iface eth0 inet dhcp
hwaddress ether adres_mac