xfce4 i gdm - problem

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
luck40
Beginner

xfce4 i gdm - problem

Post autor: luck40 »

Postanowiłem przesiąść się na Xfce4. Pobrałem paczki z repo, zainstalowane. Restart systemu, odpala się gdm, tam zmieniam sesje na Xfce4, wcześniej używałem Gnome. I tu zaczynają się problemy. Zamiast ekranu powitalnego Xfce4 mam ekran powitalny z Gnome, tak samo jest z pulpitem. Tzn. paski menu są od Xfce4 a tło i ikony z Gnome. Po kliknięciu PPM na pulpit mam menu z gnoma. Jak wejde w ustawienia -> pulpit i zaznaczę: zezwól xfce4 na zarządzanie oknem to wskakuje tło xfce4 i ikony xfce4 ale bez polskich znaków. Dopiero jak nacisnę F5 to są polskie znaki. I pod PPM mam meny takie jak powinno być w xfce4

Trochę to zagmatwane, ale mam nadzieje ze zrozumiecie o co mi chodzi.

tak wygląda po pierwszym uruchomieniu:
zrzut1

tak po zaznaczeniu: zezwól xfce4 na zarządzanie oknem:
zrzut2

tak wygląda po kliknięciu F5:
zrzut3

I jeszcze jedno, jak odpalę jakikolwiek program spod Gnome, np Nautilus to pulpit i ikony znowu zmieniają się na te z Gnome.

Czy ktoś wie o co tu chodzi??
chyl-o
Junior Member

Post autor: chyl-o »

Zainteresuj się może xfce-setting-show.
luck40
Beginner

Debian pisze:Zainteresuj się może xfce-setting-show.
ten pakiet zawiera się w
xfce4-mcs-manager
i mam go zainstalowanego
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

Mam ten sam problem. Dokładnie tak samo jak u Ciebie. Rozwiązuje ten problem tak samo jak Ty, czyli ustawiam żeby Xfce4 mógł zarządzać pulpitem i F5. Niestety jest to trochę męczące.

Znalazłem na Google, że można by to ustawić w jednym pliku (tym co podaje gdy wybierasz żeby Xfce4 mógł zarządzać pulpitem). Niestety nie udało mi się "zrobić" tego pliku.

Z drugiej strony wydaje mi się, że jest to po prostu błąd. Pod sarge nie miałem takich problemów z Xfce.

Pozdrawiam!
luck40
Beginner

Czyli wychodzi na to, że nie ma jakiegoś konkretnego rozwiązania tego problemu? właściwie to nie ma żadnego tak? :-/
Kaka'
Senior Member

luck40 pisze:Czyli wychodzi na to, że nie ma jakiegoś konkretnego rozwiązania tego problemu? właściwie to nie ma żadnego tak? :-/
Ja długo o tym szukałem i nic nie znalazłem. No znalazłem z tym plikiem ale mi się to nie udało zrobić, choć zbytnio się do tego nie przykładałem... Tak czy siak według mnie jest to bug, trzeba by poszukać pod tym kątem. Rozwiązanie pewnie będzie, kiedy zostanie wydana kolejna wersja.

Ja bym poczekał cierpliwie :)

Pozdrawiam!
luck40
Beginner

Kaka' pisze:Ja bym poczekał cierpliwie :)
No to poczekamy :)
Kaka'
Senior Member

Xfce 4.4 zostało oficjalnie wydane więc jeśli masz sid'a to być może niedługo będzie aktualizacja.
luck40
Beginner

Mam testing wiec pewnie poczekam trochę, ale na razie mi się nie spieszy ;)
ODPOWIEDZ