aptitude sie posypalo

Ogólne pytania dotyczące systemu
kiler7

aptitude sie posypalo

Post autor: kiler7 »

Mam problem jak chce cos zainstalować to wykakuje mi taki error(nie wiem nie moge kopiować z i do konsoli nic dlatego fota):
Oczywiście na początku sa kłopoty z zależnościami, ale daje mu Y żeby sobie je naprawił

[img=http://img206.imageshack.us/img206/4112/erorryd6.th.png]
yantar
Member

Post autor: yantar »

Pakiet tzdata najprawdopodobniej jest uszkodzony.
Sprobuj jeszcze raz go pobrac.

Kod: Zaznacz cały

aptitude reinstall tzdata
Jakby cos smecil i nie chcial pobierac to trzeba bedzie usunac aktualnie pobrana paczke (ta akurat komenda usunie pakiety juz pobrane)

Kod: Zaznacz cały

aptitude clean
Jest tez mozliwosc ze uszkodzony jest plik /var/lib/dpkg/available i trzeba go bedzie zamienic na starszy (jest w tym samym katalogu).
To tylko sugestie :)
kiler7

Post autor: kiler7 »

Kolejny error rece mi opadaja :/
chyba zrobie reinstalke Obrazek

[ Dodano: 2008-02-22, 17:00 ]
tak dzieki za pomoc robie reinstalacje
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

kiler7 pisze:hyba zrobie reinstalke
i będziesz miał to samo. Błąd ten pojawił się po tym jak po instalacji zrobiłeś update. Apt nie ingeruje głęboko w zależności systemowe podobnie standardowe ustawienia aptitude. W systemie masz pakiety, które można aktualizować. I z poziomu samego apta automatycznie nie uda się tego zrobić. Najprościej jest uruchomić (zainstalować sobie) wtedy synaptica i z jego poziomu zrobić ręczną aktualizację pakietów przewidzianych do aktualizacji (to te zaznaczone na zielono z gwiazdkami) i po tym zabiegu system i apt będą działać bez błędu. Być może, można skonfigurować tak samego apta i aptitude, aby to rozwiązać bezpośrednio z ich poziomu jednak nie zastanawiałem się nad tym --- skoro to u mnie zawsze działa bezboleśnie z synapticiem (3 instalacje i aktualizacje Etch->Lenny z takim zachowaniem).
wojtekz_
Beginner

Post autor: wojtekz_ »

Jak dla mnie - po prostu trzeba wziąć to na spokój. Za parę/parenaście/paredziesiąt godzin poprawią tzdata i tyle ;-)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ