nie wiem czy dobrze ująłem w temacie ale chodzi mi o to, że:
jestem zalogowany do trybu graficznego jako zwykły user
mam również odpalone okno terminala i tam zalogowałem się jako root,
i jako root chciałbym powiedzmy uruchomić kwrite ale tak żeby pojawiło się w sesji graficznej zwykłego usera ale na prawach root'a - czyli jak dam open file to mogę zajrzeć do /root
czy takie coś jest w ogóle możliwe.. :shock:
wiem ze jest na przykład sudo, które to załatwi ale chciałbym wiedzieć czy tak się da...
pzdr.
markossx
przekierowanie uruchomionej aplikacji do innej sesji
yantar, wtedy najprawdopodobniej wyświetli mu błąd.
markossx, jeśli uzywasz kde, to możesz dać w konsoli zalogowany jako zwykły user podasz hasło roota jak Cię zapyta i już masz to kwrite z prawami roota.
markossx, jeśli uzywasz kde, to możesz dać w konsoli zalogowany jako zwykły user
Kod: Zaznacz cały
kdesu kwrite
wpisujesz w terminalu użytkownika
np.:
podajesz hasło i program jest uruchomiony na prawach roota
su-to-root -c /ścieżka_do_uruchomianego_programu
su-to-root -c /usr/bin/gedit
hehe, ok jest,
dzięki za szybką reakcje :-)
edit:
niestety się zakręciłem i sprawdziłem zbyt pochopnie bo z konta zwykłego usera odpalałem aplikacje jako root,
mi jednak chodzi o coś innego:
1) jestem zalogowany do KDE: 3.5.5 jako zwykły user
2) tam uruchamiam sobie okno konsoli i w konsoli przełączam sie na konto root'a za pomocą su -
3) dalej w konsoli ale już na koncie roota chcę uruchomić powiedzmy kwrite ale w taki sposób, że zostanie wyświetlony w uruchomionym kde zwykłego usera i z prawami root'a.
jakieś pomysły, a przede wszystkim czy takie coś jest możliwe....?
dzięki za szybką reakcje :-)
edit:
niestety się zakręciłem i sprawdziłem zbyt pochopnie bo z konta zwykłego usera odpalałem aplikacje jako root,
mi jednak chodzi o coś innego:
1) jestem zalogowany do KDE: 3.5.5 jako zwykły user
2) tam uruchamiam sobie okno konsoli i w konsoli przełączam sie na konto root'a za pomocą su -
3) dalej w konsoli ale już na koncie roota chcę uruchomić powiedzmy kwrite ale w taki sposób, że zostanie wyświetlony w uruchomionym kde zwykłego usera i z prawami root'a.
jakieś pomysły, a przede wszystkim czy takie coś jest możliwe....?