Aktualizacja z etch r2 do r3

Pomoc dotycząca instalacji systemu
pioruns
Beginner

Aktualizacja z etch r2 do r3

Post autor: pioruns »

Zainstalowany jest Debian Etch 4.0 R2. Podłączony do internetu. KDE na pokładzie. W gnome zauważyłem że jest aplet aktualizujący system, ściąga i instaluje łatki. A w KDE jakoś tego nie widzę. No i teraz dylemat: co mam wpisać do konsoli, żeby zaktualizować system do R3? Dotychczas wpisywałem aptitude update, aptitude dist-upgrade. Teraz wpisuję, a mimo to nic nie wykrywa nowego, a powinien, bo w R3 ZTCW jest nowe jądro, a ja mam dalej to stare domyślne :| Proszę o wyjaśnienie, jak to z tym jest, czy muszę ściągać płytę aktualizacyjną do R3? Jeśli nie, to jak zrobić ,żeby wszystko się zaktualizowało z Internetu.
Pozdrawiam :) )
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

pioruns pisze:Dotychczas wpisywałem aptitude update, aptitude dist-upgrade.
To wystarczy. Masz aktualny system.
pioruns pisze:Proszę o wyjaśnienie, jak to z tym jest, czy muszę ściągać płytę aktualizacyjną do R3?
Nie ma czegoś takiego jak płyta aktualizacyjna. Obrazy wersji R3 są przeznaczone do nowych instalacji.
pioruns pisze:(...) w R3 ZTCW jest nowe jądro, a ja mam dalej to stare domyślne :|
Jak chcesz mieć nowsze jądro to je po prostu doinstaluj:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install linux-image-2.6.XXXXXXXX
pioruns
Beginner

no i dzięki :) )
Wyjaśniłeś wszystko co chciałem wiedzieć. Pod Gnome aktualizator tyka się też kernela, ale po co mi to skoro można aptitude search znaleźć nowsze i zainstalować, right? :)
Awatar użytkownika
ruun
Member

Tak.
pioruns
Beginner

A co do "płyty aktualizacyjnej" miałem na myśli np. debian-update-4.0r3-amd64-DVD-1.iso - na tej płytce są nowe pakiety więc można to nazwać IMO płytą aktualizacyjną, jeśli ktoś ma r2, to wystarczy mu taka płytka nie potrzebuje połączenia z netem.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Każdego dnia człowiek uczy się czegoś nowego :) Nie wiedziałem że wydają takie obrazy.
pioruns pisze:(..) na tej płytce są nowe pakiety więc można to nazwać IMO płytą aktualizacyjną, jeśli ktoś ma r2, to wystarczy mu taka płytka nie potrzebuje połączenia z netem.
Oczywiście.
ODPOWIEDZ