LIRC- konfiguracja

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
diabolic3
Beginner

LIRC- konfiguracja

Post autor: diabolic3 »

Witam wszystkich ;)
Otóż ostatnio wpadłem na pomysł aby sterować programami typu amarok, Mplayer itp przez pilota. Pogooglowałem trochę i znalazłem LIRC jednak ni jak nie mogę znaleźć opisu jego konfiguracji napisanej że tak powiem w przystępny sposób :-| Mam pilota od tunera sat Vision plus 1030 , którego odbiornik podłącza się do usb. Jak ktoś miał styczność z tym programem to proszę o pomoc w konfiguracji. Z debiana powiem że jestem w miarę obeznany w temacie ale bez przesady ;-) Za jakąkolwiek pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

Od nazwy modelu karty bardziej istotny jest jej chipset. Oprócz LIRC będziesz jeszcze potrzebował irrecord, a do skonfigurowania pilota pod programy kde jeszcze jednego programu IRKick. Generalnie cała filozofia sprowadza się do tego, by zidentyfikować kody poszczególnych przycisków (do tego właśnie służy irrecord), a następnie umieścić je we właściwych plikach konfiguracyjnych poszczególnych aplikacji. Polecam dokładną lekturę Remote controllers. Mnie dzięki temu opisowi udało się uruchomić i skonfigurować mojego pilota pod Mandrivą.
ODPOWIEDZ