Problem z przelewami i rejestracj

Ogólne pytania dotyczące systemu
kleszcz

Problem z przelewami i rejestracją na forach

Post autor: kleszcz »

Witam. Mam dziwny problem, nie znalazłem nigdzie rozwiązania (google i fora). Otóż nie mogę korzystać z serwisu bankowego (mbank). Po prostu w momencie zatwierdzenia przelewu czekam i czekam nic się nie dzieje. To samo jest podczas rejestracji na forach. Po wypełnieniu formularzy przy wysyłaniu to samo z tym że po pewnym czasie wyskakuje (lub nie), informacja że nie można znaleźć serwera. Korzystam z przeglądarki IceDowe Linuks to Debian Lenny. W synapticu jest zaznaczona java 1,6. Zaznaczę że nie znam się na komputerach, choć Debiana instalowałem sam był to Etch, a później aktualizacja do Lenny, i o ile pamiętam wcześniej robiłem przelewy bez problemu. Może coś stało się po aktualizacji. Na windowsie wszystko chodzi ok, ale nie chcę rezygnować z linuksa przez kilka problemów (między innymi z kartą ATI, ale to osobny temat). Jeżeli to możliwe proszę o pomoc ale prosto bo nie jestem informatykiem tylko budowlańcem i w zawiłościach się utopię (ale można straszyć konsolą i edycją plików bo już się z tym zapoznaję). Może jest już podobny temat to proszę o linka. Pozdrawiam
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

wygląda na problemy z javą, ale głowy nie dam.
Sprawdź, instalując jeszcze raz:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install sun-java6-jre sun-java6-plugin
giaur
Member

Post autor: giaur »

Zobacz czy java ci dziala: http://java.com/pl/download/installed.j ... =jre&try=1 sprawdz tez ustawienie cookie bo w tym tez moze byc problem.

Podobnie jest w KB24 - w Konqueror mam jave i flash a nie dziala. Ale to juz raczej kwestia kompatybilnosci serwisu z przegladarka.
Bodzio
Junior Member

giaur pisze:Podobnie jest w KB24 - w Konqueror mam jave i flash a nie dziala. Ale to juz raczej kwestia kompatybilnosci serwisu z przegladarka.
Zdaje mi się, że się wstrzeliłeś w punkt. Konqueror jest taki wredny, że mimo obsługi javy jakby jej nie obsługiwał. A może to wina aplikacji, które nie czytają silnika konquerora ?
Przypuszczam, że jak zainstalujesz Iceweasel, to skończą się problemy.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

To nie jest kwestia obsługiwania javy przez przeglądarki, a wadliwym napisaniu tych stron, które już od lat wiszą na serwisie http://osiolki.net/osiolki Nic tu nie da używanie javy, jakiejkolwiek zresztą, jakiejkolwiek przeglądarki natywnie linuksowej, czy nawet "podszywanie" się np. FF pod IE. Prawdopodobnym rozwiązaniem jest użycie jedynie słusznej przeglądarki IE, np. w wersji IE4LIN.
Bodzio
Junior Member

pavbaranov pisze:nie jest kwestia obsługiwania javy przez przeglądarki
no to ja bym trochę tutaj polemizował. W pierwszym poście jest napisane, że banki i fora. Zgodzę się że forum może być źle napisane, ale nie banki. Znam osobiście strony napisane tylko i wyłącznie pod IE - przykładowo wejście do serwisu prawnego ze strony lexpolonica.pl skutkuje komunikatem o nieprawidłowej przeglądarce.
Osobiście korzystam z internetowego serwisu banku BPH -> teraz PKO SA, i nigdy nie udało mi się zalogować do systemu bankowego z poziomu konquerora. A nikt mi nie powie że javy nie potrafię zainstalować i skonfigurować :)
Co do forów - jakwidać w stopce, zazwyczaj i rejestracja i logowanie idą z Iceweasel.
Maciorra
Beginner

Post autor: Maciorra »

Witam.

Jeśli chodzi o mBank to nie mam z nim żadnych problemów pod Iceweasel (podobnie pod Operą, IE, strona rozjeżdża się tylko pod Konquerorem ale też wszystko działa pomimo niechlujnego wyglądu). Strona nie wymaga zainstalowanej Javy. Jedyne co musisz mieć włączone w ustawieniach przeglądarki to akceptacja ciasteczek na czas sesji oraz obsługę JavaScript. Zobacz jak to wygląda u Ciebie.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Konqueror obsluguje jave - opieram sie na tescie na stronce java.com. £aduje aplety ? £aduje, więc java działa. Wszelakie czaty, kurniki i inne takie tez dzialaja, wiec java działa.

Jednak z poziozmu Konqueror nie da sie zalogowac do KB24, podmiana UA nie pomoze. Widocznie tworcy serwisu nie przewidzieli innego silnika przegladarki niz Mozilla oraz IE i stad te jaja. Tak samo jak nowa poczta na tlenie - pod Konqueror nie dziala (wczytuje sie stara z ostrzezeniem, po podmianie UA wczytuje sie nowa ale nie dziala).

Co do mbanku to nei wiem bo nie mam tam konta, moge tylko podejrzewac, ale Maciorra moze miec racje.

Pod Icewesel z KB24 problemu by nie bylo, ale wtedy gdyby dzialala tam java (mam amd64). Ale musi to byc java od Suna i to w najnowszej wersji albo w jednej z ostatnich, nie zadne duperszmity ktore nie dzialaja tak jak trzeba, bo to tylko nic niewarte namiastki. Czyli, jak ogolnie wiadomo sprawa beznadziejna.

Cale szczescie ze mam teraz Inteligo gdzie problemu nie ma :P
Bodzio
Junior Member

giaur pisze:Ale musi to byc java od Suna i to w najnowszej wersji albo w jednej z ostatnich, nie zadne duperszmity ktore nie dzialaja tak jak trzeba, bo to tylko nic niewarte namiastki. Czyli, jak ogolnie wiadomo sprawa beznadziejna.
może nie całkiem :) http://www.dug.net.pl/faq/faq-2-113-Jav ... ie_deb.php
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Bodzio pisze:pavbaranov napisał/a:
nie jest kwestia obsługiwania javy przez przeglądarki

no to ja bym trochę tutaj polemizował.
Kwestia semantyki. Moja wspólniczka miała kiedyś konto na kb24. do którego próbowaliśmy się dostać przez FF, Operę, Epiphany i jeszcze jakieś, już w tej chwili nie pamiętam. Nie udało się. Kontakt z obsługą techniczną doprowadził do uzyskania odpowiedzi, że strona jest ze względów bezpieczeństwa napisana w taki sposób, że nie można wejść poprzez przeglądarki inne niż IE. Nie wiem, jak sprawa wygląda w tej chwili, bo konto zostało po prostu zlikwidowane, biorąc pod uwagę jednak ilość tematów w necie, jakie się pojawiają w tej sprawie do chwili obecnej, nadal jest to aktualne.
ODPOWIEDZ