Zainstalowałem ostatnio debiana etch (wcześciej miałem ubuntu 8.04 alpha 3 - chyba) przy instalacji miałem problemy z grubem (nie chciał zainstalować się w MBR) wiec zainstalowałem lilo, ale tu kolejny problem. Windows (Vista) startuje ale zawsze druga partycje z NTFS widzi jako ukrytą. I mimo ze odkryję ją za pomocą Paragon Partytion Manager to po ponownym starcie znów staje się ukrytą (lilo standardowy tylko dodałem wpis z Windows).
Duża część sprzętu z mojego laptopa (toshiba satellite A200) nie działała, więc uaktualniłem do sida. Po kilku dniach "walki" uruchomiłem 95% sprzętu (klawisze specjalne, dźwięk w słuchawkach, akceleracja na ATI HD 2600, wifi, modem blueconnect E220 i inne) i tu kolejne problemy.
Ustawiłem conky by włączał się ze startem GNOME ale po zalogowaniu włączę się szary ekran następnie conky, a po tym tapeta, panele i conky pod tym znika. Wie ktoś co zrobić by conky był widoczny.
Inny problem to to ze nie mogę w żaden sposób uruchomić compiza. Zainstalowałem najnowsze fglrx, edycja xorg.conf, dodanie fglrx do whitelist w compiza i dalej nie działa.
Proszę o szybką odpowiedź
P.S. Mam chyba skopanego xorg.conf, ale po wydaniu polecenie dpkg-reconfigure xserver-xorg pojawia się tylko ustawianie myszy i klawiatury, a po nim Xy nie wstają. W chwili obecnej nie mogę podać zawartości xorg.conf bo (jak widać w UA) siedzę na windows (chwilowo mam dość "walki" z debianem