bash - wys
bash - wysłanie komunikatu do użytkownika
Czy jest jakaś opcja wysłania komunikatu do niezalogowanego użytkownika? Chciałbym coś takiego zamieścić w skrypcie.
Szukałem jakiegoś rozwiązania, ale znalazłem tylko opisy wykorzystujące ,,write''. Czy ,,talk'' tyle że one wymagają zalogowania przez użytkownika.
Czy istnieje jakieś rozwiązanie do wykorzystania na użytkowników logujących się w trybie graficznym?
Da się np. wygenerować coś takiego, jak komunikat o wygaśnięciu hasła itp.?
Szukałem jakiegoś rozwiązania, ale znalazłem tylko opisy wykorzystujące ,,write''. Czy ,,talk'' tyle że one wymagają zalogowania przez użytkownika.
Czy istnieje jakieś rozwiązanie do wykorzystania na użytkowników logujących się w trybie graficznym?
Da się np. wygenerować coś takiego, jak komunikat o wygaśnięciu hasła itp.?
Plik nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem ze względu na konieczność ustawiania odpowiednich praw na min (dość szerokich, żeby z poziomu użytkownika można go otwierać).
Pomyślałem o wrzuceniu:do .bash_profile w kat. domowym użytkownika, ale nie wiem czemu to nie chce działać. Kiedy wrzucam do /etc/profile to działa, tyle że dla wszystkich użytkowników, a nie o to chodzi. Myślałem, że .bash_profile w katalogu domowym, to taki profile dla danego użytkownika. Co z tym zrobić, żeby ruszyło?
Pytanie pozostaje, zrobić w trybie graficznym?
Pomyślałem o wrzuceniu:
Kod: Zaznacz cały
echo "komunikat" Pytanie pozostaje, zrobić w trybie graficznym?
Rzeczywiście echo w .bash_profile działa, jeśli da mu się szanse.
Nie wiem dlaczego, ale domyślnie mój świeżo zainstalowany Debian (40r2-i386) sprawdza tylko /etc/profile, a pliki w katalogu użytkownika odpuszcza. Póki co pomogło dopisanie $HOME/.bash_profile na końcu /etc/profile i działa. Pewnie nie jest to najlepsze z rozwiązań, ale nie mam podwójnego procesora w głowie i dwoma problemami na raz się nie będę zajmował.
Niestety ta sztuczka nie działa dla .bashrc. Próba uruchomienia kończy się tak:
To co przeczytałem o wskazanym pliku jest dla mnie kompletnym mrokiem.
Jakby ktoś był zainteresowany, to w załącznikach są pliki, o których mowa.
Nie wiem dlaczego, ale domyślnie mój świeżo zainstalowany Debian (40r2-i386) sprawdza tylko /etc/profile, a pliki w katalogu użytkownika odpuszcza. Póki co pomogło dopisanie $HOME/.bash_profile na końcu /etc/profile i działa. Pewnie nie jest to najlepsze z rozwiązań, ale nie mam podwójnego procesora w głowie i dwoma problemami na raz się nie będę zajmował.
Niestety ta sztuczka nie działa dla .bashrc. Próba uruchomienia kończy się tak:
./.bashrc: line 6: return: can only 'return' from function or source script /etc/bash_comletion.d/debconf:line 10: 'debconf-show':not a valid identifierJakby ktoś był zainteresowany, to w załącznikach są pliki, o których mowa.
hen pisze:Plik nie wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem ze względu na konieczność ustawiania odpowiednich praw na min (dość szerokich, żeby z poziomu użytkownika można go otwierać).
chown root:root