Zaawansowane przenoszenie Debiana

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

cybek pisze:Kiedys ... [daawno temu] musialem zdalnie przeinstalowac system i uzywalem tego tutoriala: LINK.
Ciekawy tutorial. Z tego wynika, że kolejność postępowania jest następująca:

1. Przeniesienie partycji źródłowej na partycję docelową:

Kod: Zaznacz cały

dd if=/dev/sda5 of=/dev/sda1 bs=1024
2. Sprawdzenie spójności zapisanych danych:

e2fsck -f -y /dev/sda1
3. Zmniejszenie partycji sda1 do rozmiarów partycji źródłowej:

resize2fs -p /dev/sda1

4. Ponowne sprawdzenie poprawności zapisanych danych:

e2fsck -f -y /dev/sda1
Niech mnie ktoś poprawi jeśli źle zrozumiałem.
ruun pisze:Plik 1Gb wypełniony zerami można utworzyć poleceniem
No dobra tylko, co dalej z nim zrobić ]najlepiej jak ta partycja, na którą przenosimy obraz jest tej samej wielkości.[/quote]
Dokładnie co do bajta?
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Akkon pisze:No dobra tylko, co dalej z nim zrobić
To tyko przykład jak obliczyć wartośc parametru 'count='. Sprawdź ile masz wolnego miejsca na partycji i utwórz plik wypełniony zerami o takim rozmiarze. Plik ten możesz zostawić lub usunąć, tak czy inaczej będziesz miał wolne miejsce wypełnione zerami, które lepiej się kompresują niż losowe wartości.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Znalazłem na tej stronie fajną ciekawostkę, którą w najbliższym czasie zamierzam przetestować >>Kamil Deryński>> --- powielanie tego samego zestawu pakietów na różnych komputerach lub powtórka instalacji.

dpkg --get-selections > /siakis_katalog/backup.pkg.lst
dpkg --set-selections < /siakis_katalog/backup.pkg.lst
apt-get update apt-get dselect-upgrade
apt-get dist-upgrade
apt-get upgrade
dpkg --get-selections > /siakis_katalog/backup.pkg.lst --- musi być bez znaku * przynajmniej mnie tak działa
Akkon
Junior Member

fnmirk pisze:Znalazłem na tej stronie fajną ciekawostkę, którą w najbliższym czasie zamierzam przetestować
Sposób ciekawy, ale
[...] Umożliwia On zapisanie listy wszystkich zainstalowanych pakietów w systemie, a następnie przywrócenie ich na świeżo zainstalowany base system.
Oznacza to mniej więcej tyle, że otrzymasz listę swoich pakietów a nie ich fizyczny backup. Co więcej system i tak trzeba najpierw zainstalować.

Tak czy inaczej daj znać jak przetestujesz.
fnmirk
Senior Member

Akkon pisze:Oznacza to mniej więcej tyle, że otrzymasz listę swoich pakietów a nie ich fizyczny backup. Co więcej system i tak trzeba najpierw zainstalować.
Tak, ale czasami powinno to być wskazane (dane to osobny temat), aby stworzyć podobne środowisko np.: otworzenie takiego samego zestawu pakietów na dwóch dystrybucjach stabilnej i testowej bez aktualizacji --- instalacja od zera. Zobaczę jak to się sprawdzi.
czarny404

Post autor: czarny404 »

Po skopiowaniu partycji nie powinno być problemów jedynie trzeba odpowiednio zmodyfikować fstab,
michalo90

Post autor: michalo90 »

Jezeli juz koniecznie chcesz miec "magazyn" na ext3 to:

mkfs.ext3 /dev/sda2
Zakladam ze sda2 to jest partycja ktora chcesz zmienic.

Ale lepiej zrob na magazyn fat a nie ext3. Chocby dlatego ze windows zobaczy ta partycje, i na linuxie mozesz miec problemu z udostepnieniem tego dysku dla innych uzytkownikow. Polecam program gparted do zabawy z partycjami.
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Witam
Znalazłem taki poradnik:

http://www.wonder.pl/index.php/Debian-GNU-Linux-zmiana-dysku
Jak sądzicie ma to sens?
Akkon
Junior Member

Nadarzała się okazja i postanowiłem przetestować sposób podrzucony przez cybeka, który "streściłem" kilka postów wyżej. Zrobiłem to w trochę inny sposób, zależało mi bowiem na sprawdzeniu jak w praktyce będzie wyglądać przywracanie systemu z jego kopii a nie jego przesuwanie. Sposób działa w 100%, a ja na bazie moich "doświadczeń" postanowiłem napisać krótkie How-To na ten temat. Mam nadzieję, że komuś się przyda. A jak tam Twoje testy fnmirk?
fnmirk
Senior Member

Akkon pisze:A jak tam Twoje testy fnmirk?
Sprawdziłem dzisiaj aktualizację/instalację systemu mając wykonany spis pakietów do instalacji.
Miałem wcześniej na komputerze skonfigurowanego Etcha (bardzo duży zestaw pakietów użytkowych).
Zainstalowałem najpierw system bazowy z najnowszej wersji netinstall Lenny i skonfigurowałem połączenie z siecią.
Jestem zaskoczony efektem i działaniem nowego systemu po takim zabiegu.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=45663#45663

Wszystko się skonfigurowało i działa tak jak na Etchu łącznie z javą i flashem. Operacja trwała ponad 5 godzin (było dużo pobierania całe środowisko Tex/Latex). Normalnie musiałbym poświęcić na całą operację przynajmniej kilka dni. System zainstalował się sam bez żadnego nadzoru. Rano tylko odpowiedziałem na kilka pytań i zrestartowałem komputer. Wcześniej kilka razy instalowałem w podobny sposób Ubuntu.
ODPOWIEDZ