Naczytawszy się problemów jakie stwarza instalowanie karty sieciowej i uzyskanie stabilnego połączenia postanowiłem skorzystać z płytek do instalacji systemu. ¦ciągnąłem sobie najpierw DVD (tak teraz wiem, że tu na forum ta forma płytek nie jest polecana ;-)), później CD, i w obu przypadkach taki sam problem.
Bez bólu startuje z CD-ROMu uruchamia się instalator, przechodzi język, klawiaturę i w trakcie sprawdzania sprzętu nie widzi tego CD-ROMu z którego się wystartował. Sugeruje, że pewnie mam coś nietypowego co nie jest ani IDE, ani SCSI
Mam TSST corp CDDVDW SH-S203D - samsung
możliwe, że trzeba coś poprzestawiać w BIOSie, bo może być dziwnie podłączony
płyta GB-P35C-DS3R
próbowałem ręcznej instalacji zgodnie z tym co sugerował ale katalog /dev/cdrom jest pusty (myślałem, że tam znajdę na płycie moduły, ale to chyba miejsce gdzie ten moduł ma się znaleźć)
komunikaty w trakcie instalacji przemykające przez ekran świadczą, jakby na początku widział ten CDROM tylko pod dziwnym adresem jeśli dobrze kojarzę (bierzcie poprawkę że jestem kompletnym nowicjuszem), bo jako twardy dysk
Kod: Zaznacz cały
hda: ATAPI 126xDVD-ROM DVD-R-RAM CD-R/RW drive, 2048kb
hda: TSSTcorp CDDVDW SH-203D, ATAPI CD/DVD-ROM drive 0x1f0-0x1f7,0x3f6 on irq177
JMB: IDE controller at PCI slot 0000:03:00.1
SCSI: subsystem initialized
ide-cd: cmd0x5a timed out
hda: lost interrupt
ide-cd: cmd0x5a timed out
hda: lost interrupt
To teraz trochę o tym co mam w BIOSie
SATA RAID/AHCI mode disable -> disable both RAID/AHCI function
inne opcje enable SATA as RAID function; enable SATA as AHCI
SATA port 0-3 native mode enable -> SATA port0-3 work at native IDE mode
druga opcja SATA port0-3 work at legancy IDE mode
porty 0-3 to nie właśnie CDROM w linuxie?
Macie jakiś pomysł, czy jednak podłączyć się do neta i przez niego instalować?