Problemy z serwerem Xów

Pomoc dotycząca instalacji systemu
kremien

Problemy z serwerem Xów

Post autor: kremien »

mam spory problem. Po instalacji debiana gdy bootuję system już z dysku on podnosi się tak jak powinien, ale po automatycznym starcie xów pojawiają mi się artefakty na całym ekranie i nic nie mogę zrobić, od mojego monitora pojawia się komunikat signal out of range. Please select 1280x1024 for best performance. Tak jakby była niewłaściwa, pomimo tego, ze taką właśnie ustawiałem podczas instalacji. Gdy przechodzę do trybu tekstowego widać komunikaty związane z modułem DRI, GLX i rozdzielczością, oraz błąd urządzenia wejściowego (klawiatury chodzi o keymap pomimo tego, że jest US). Niestety nie mam teraz dostępu do systemu więc nie mogę ich skopiować. komunikaty mówią, ze problem leży w pliku xorg.conf więc go edytowałem. nie znalazłem w nim nic co mogło by być przyczyną (kartę graf. widzi, sterownik nv czyli powinna pracować jako frame buffer). Chciałem zainstalować drivery od nvidii, gdyż dostęp do netu mam spod trybu tekstowego :) , ale brakuje mi paczki kernel-source, a tej z kolei nie mogę znaleźć w standardowym repo jakie są wpisane aktualnie w apt. Dlatego nie zainstalowałem sterów do grafiki, a szkoda bo jest szansa, że mogło by to pomóc, bo od ostatniej instalacji debiana zmieniałem kartę graficzną, która działa na wcześniejszym systemie, ale to jej pierwsza pełna instalka :P Pomóżcie mi, może ktoś miał już podobną sytuację? coraz bardziej nie wiem co robić. Nigdy nie miałem problemów z debianem :) Ja za ten czas postaram się załatwić kernel-source i zainstalować stery 3D, może się uda. Mam z tym problem bo nie znam sie na aptitude :( udzielę odpowiedzi na wszystkie pytania jeśli czegoś wystarczająco nie opisałem. Postaram się jak najwszybciej załatwić logi i mój plik xorg.conf. Moja karta graficzna to winfast geforce 6800GS 256mb. Z góry dziekuję za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam
soki
Beginner

Post autor: soki »

Najpierw w konsoli(jaok root):

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg
i konfigurujesz xorga na nowo.
Do instalacji sterów nvidii potrzebujesz(poza sterami):

Kod: Zaznacz cały

aptitude install linux-headers-`uname -r`
instalujesz sterowniki nvidii i pozwalasz im na auto-konfigurację xorga.
ODPOWIEDZ