Ograniczanie konta użytkownika

Ogólne pytania dotyczące systemu
amoureux

Ograniczanie konta uŻytkownika

Post autor: amoureux »

Niedawno dodałem nowego użytkownika, chce na tym koncie zrobić tak żeby można było tylko korzystać z Iceweasel, zablokować Nautilusa (żeby nie można było plikow przegladac) ...calkowicie ograniczyc tego uzytkownika do Iceweasel, wylacz komputer i wyloguj sie, da rade? zeby nawet tapety nie mogl zmienic ... albo przynajmniej żeby można było jakoś zablokować prawy przycisk myszy (zeby sie nie pokazywalo to menu Utworz folder, Utworz dokument)
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

przez iceweasel można zrobić to wszystko co chcesz mu zablokować, więc lepiej usuń mu konto i po kłopocie :-P
amoureux

Post autor: amoureux »

Bodzio pisze:przez iceweasel można zrobić to wszystko co chcesz mu zablokować, więc lepiej usuń mu konto i po kłopocie :-P
mozna nie mozna, nie takie bylo moje pytanie ... Da rade? Iceweasel, wylacz, wyloguj i wsio?
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

zainstaluj fluxboxa i zmień ~/.fluxbox/menu
giaur
Member

Post autor: giaur »

Pewnie jakos sie da - jak jeszcze studiowalem to na uczelni w bibliotece bylo cos takiego. Na kazdym terminalu byl Firefox, ale z wycietym calkowicie menu (nawet menu systemowe okna wyciete). Jedyne co dalo sie zrobic to wpisac adres wyszukiwarki ksiazek (ale net byl zablokowany).

Co do systemu - tylko pulpit, zadnego menu (kontekstowego tez), a jezeli zamknelo sie Firefoxa to uruchamial sie ponownie.
Za pomoca FF mozna bylo przegladac sobie pliki, ale to niewiele dawalo bo zapisu przeciez nie ma, kasowania tez.

Z wygladu widac bylo ze to chyba IceWM. Co prawda byly to terminale, ale pewnie na desktopie tez da sie cos takiego zrobic
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

Wycięcie menu nic moim zdaniem nie da, ponieważ można wcisnąć CTRL+ALT+F1 i wpisać np. "DISPLAY=:0 program" i wtedy program się uruchomi. Ja bym się pobawił grupami, np. ustawił w /usr/bin wszystko na -r, dla grupy users +r, a tego użytkownika nie dodawać do grupy users.
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Wycięcie menu nic moim zdaniem nie da, ponieważ można wcisnąć CTRL+ALT+F1 i wpisać np. "DISPLAY=:0 program" i wtedy program się uruchomi. Ja bym się pobawił grupami, np. ustawił w /usr/bin wszystko na -r, dla grupy users +r, a tego użytkownika nie dodawać do grupy users.
A może dla tego użytkownika w /etc/passwd jako domyślnego shella ustawić /bin/false? Wtedy na terminal nie będzie mógł się zalogować, choć też nie dokońca wiem czy przez xdm'a będzie mógł się zalogować :-/
tadzik
Beginner

Post autor: tadzik »

dodaj katalog z symlinkami, np /usr/idiot/bin, wrzuć tam tylko iceweasel i poweroff i dodaj mu ten katalog jako $PATH
wsio
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

giaur pisze:Pewnie jakos sie da - jak jeszcze studiowalem to na uczelni w bibliotece bylo cos takiego. Na kazdym terminalu byl Firefox, ale z wycietym calkowicie menu (nawet menu systemowe okna wyciete). Jedyne co dalo sie zrobic to wpisac adres wyszukiwarki ksiazek (ale net byl zablokowany).
Te terminale pracowały w trybie kioskowym. Pod KDE jest takie narzędzie, które umożliwia ustawienie takich ograniczeń

Kod: Zaznacz cały

apt-get install kiosktool
ODPOWIEDZ