Witam!
Mam świeżo zainstalowanego Debiana, jednak nie mogę sobie poradzić z konfiguracją polskich znaków. Zrobiłem wszystko jak należy w temacie: "polonizacja systemu". Przy rekonfiguracji fontow restartuje sie konsola, ale przy rekonfiguracji locales po wybraniu na konuc pl_PL, wraca ponownie do wyboru czcionek, a powinno raczej przejsc do update`u czcionek?
Błąd popełniłeś przy instalacji sytemu należało wybrać oprócz standardowego locale utf8 jeszcze dodatkowe pl_PL --- wniosek według mnie nasuwa się jeden, najlepiej instalować Debiana w trybie ekspert.
Panowie, tu chodzi o coś innego, bez względu czy będzie samo UTF-8, czy też pl_PL.UTF-8, w konsolach będą krzaki, jeśli domyślna czcionka systemowa będzie bez obsługi polskich ogonków. Najpopularniejsza chyba i najładniejsza, a równocześnie obsługująca X-y to ttf-dejavu.
Bodzio --- zauważ, ja to twierdzę na podstawie moich przepraw z locale --- nigdy nie miałem problemów z krzaczkami w konsoli, kiedy tylko wybrałem odpowiednie opcje na poziomie instalatora. I aby wszystko było dobrze z polskimi znakami, ja uważam, że należy na to zwracać już uwagę w trakcie instalacji --- zawsze opcja ekspert.