Dziwne jest to ze na starym jajaku dziala, chociaz i tutaj zaczely wystepowac problemy. "Brak urzadzen sieciowych". A zapewniam ze wszystko jest ok. Dodam ze po aktualizacji do Lenny instalowalem KDE, bo na gnome patrzec nie moge. KDE wybralbym przy instalacji jednak tego wyboru nie bylo.. To tyle, czekam na jakakolwiek pomoc.module ndiswrappper not found
Nowe jajko nowe problemy
Nowe jajko nowe problemy
Witam, przychodze z pomoca po dlugim okresie :P Zaatkualizowalem wlasnie mojego Debiana z wersji etch do Lenny i tutaj pojawil sie problem, pomijajac ze w Grubie mam 4 debiany do wyboru, jeden ze starym a drugi z nowym jajem. 3 i 4 to single user nie wymieniam. Ale do rzeczy, przy tym nowym jajku nie mam internetu mimo iz ndiswrapper jest, jednak konsola wydaje inne polecenie,
To normalne, gdy GRUB robi update wyszukuje wszystkie jajka i dodaje wpisy do menu.lst + do wszystkich jajek single user.v-sgfx pisze:pomijajac ze w Grubie mam 4 debiany do wyboru, jeden ze starym a drugi z nowym jajem. 3 i 4 to single user nie wymieniam.
Co do niedziałania to nie wiem kernel po aktualizacji powinien mieć konfigurację poprzedniego.
-
- Senior Member
Za wyjątkiem modułów, które trzeba dodać.soki pisze:Co do niedziałania to nie wiem kernel po aktualizacji powinien mieć konfigurację poprzedniego.
Po aktualizacji do lenny, w moim przypadku (madwifi), trzeba było ponownie ściągnąć madwifi-source i dopiero wówczas dało się skonfigurować i wrzucić do kernela moduł. Być może o to chodzi.
Jesli kompilowales to w katalogu ze zrodlami wykonaj:
Jesli byl z repo :>
lub
Kod: Zaznacz cały
make uninstall
make distclean
aptitude purge ndiswrapper
apt-get purge ndiswrapper
debian:/home/enter# ndiswrapper
install/manage Windows drivers for ndiswrapper
usage: ndiswrapper OPTION
-i inffile install driver described by 'inffile'
-a devid driver use installed 'driver' for 'devid' (dangerous)
-r driver remove 'driver'
-l list installed drivers
-m write configuration for modprobe
-ma write module alias configuration for all devices
-mi write module install configuration for all devices
-v report version information
where 'devid' is either PCIID or USBID of the form XXXX:XXXX,
as reported by 'lspci -n' or 'lsusb' for the card
debian:/home/enter# ndiswrapper -l
net8180 : driver installed
device (1186:3300) present
debian:/home/enter# modprobe ndiswrapper
FATAL: Module ndiswrapper not found.
Na moje polecenie
make uninstall ...
brak regul dla wykonywania
ndiswrapper instalowalem poprzez gdebi, bo mialem w .deb
--
PS. na plecenie
module-assistant a-i ndiswrapper pisze ze nie moglo zostac ono dokonczone, cos zwiazane z kernelem...