A najlepiej dodaj sobie wpis w /etc/fstab wtedy przy każdym uruchomieniu komputera będzie Ci się montowała partycja i będziesz miał prawa z użytkownika do korzystania z niej:
masz odpowiednie wpisy w /etc/fstab, żeby dyski montowały się automatycznie?
dzieki za rade ze spacja, ale po wpisaniu tej komendy wyskakuje cos takiego:
debian:/home/bart# mount /dev/hda1 /mnt/win_c
mount: unknown filesystem type 'ntfs'
wszystko chyba zrobione ok, ale jest jeden problem, do gnome loguje sie jako user a nie root i nie mam uprawnien do tego dysku, jak mam sie do niego dostac??
bart1983 pisze:wszystko chyba zrobione ok, ale jest jeden problem, do gnome loguje sie jako user a nie root i nie mam uprawnien do tego dysku, jak mam sie do niego dostac??
wystarczy że zmienisz uprawnienia dla tego całego dysku, np. zmienisz właściciela dla wszystkich plików na twojego użytkownika (jako root):
zrobilem tak jak radziles ale nic to nie dalo,przelecial przez wszystkie pliiki na dysku lecz ciagle nie moge sie tam dostac (tylko jako root w konsoli:/) moze jakas inna podpowiedz???
bart1983, a mógłbyś dokładnie opisać jak wygląda problem? czy nie mozesz wejść na ten dysk, czy tylko zapisywać/czytać, bo nie wiem czy to jest związane z prawami dostępu do pliku czy jak.
masz partycje windowsowe na ntfs, a zainteresowałeś się ntfs-3g? bo jeśli nie, to nie będziesz mógł zapisywać, link do ntfs-3g już Ci podałem w pierwszym poście.
jakie masz prawa dostępu do plików na tym dysku?? może nie masz praw odczytu dla swojego użytkownika, o prawach dostępu do plików powinieneś coś wiedzieć, jeśli zabierasz się za GNU/Linuksa, a jeśli jeszcze nie wiesz, to google, sprecyzuj dokładnie o co Ci chodzi.
może starczy dodać do fstab opcję umask i opcję rw, ale liczę że znajdziesz opis tych opcji i nie będę musiał Ci ich tłumaczyć, bo na necie jest już dużo opisów.