teraz postanowilem poszezyc choryzon o linuksa i zainstalowalem debiana (debian-40r2-amd64)
przy pierwszej probie zainstalowania ( zostawilem windowsa bo komputer uzywa jeszcze mlodsza siostra ) debian nie wykryl mi HDD ( WD 320 GB ), zauwazylem ze jak zmienie w biosie
OnChip SATA Mode z IDE na AHCI wykrywa i da sie zainstalowac...
problem wyglada tak Windows startuje mi tylko jak jest ustawione na IDE
a jak odpalam debiana na IDE to wyskakuje mi takie cos...
Kod: Zaznacz cały
ALERT /dev/sda8 not exist. Dropping to a shell!
BusyBox v1.1.3 (Debian 1:1.1.3-4) Built-it shell (ash)
/bin/sh: can't access tty; job control turned off
(initramfs)
a jak jest nna AHCI to wszystko dziala (tak mi sie wydaje bo bawie sie w tym srodowisku dopiero kilka godzin )
czy da sie cos zrobic by przy zmianie systemu nie zmienial opcji SATA, ?
i jesli tak to prosze w miare zrozumialym jezykiem bo to pierwsze starcie z linuxem. z gory THX :-)
[ Dodano: 2008-02-04, 20:22 ]
znalazlem takie cos... a to byl moj pierwszy problem z sterownikiem...
Kod: Zaznacz cały
NVIDIA
Driver name: sata_nv
Summary: No TCQ/NCQ in early chipsets. NCQ support added in later chipsets. Looks like a PATA controller, but with full SATA control including hotplug and PM.
Update: NVIDIA has provided information (under NDA) that permits implementation of NCQ support, and a sample Linux implementation (patch) as well. Unfortunately, the patch needs debugging, and no one seems to have the time or motivation.
NOTE: Newer NVIDIA chipsets are AHCI, and use the ahci driver rather than the sata_nv driver.
pojecia co to znaczy :-/ a jak probowalem zainstalowac jeszcze raz uzywajac tego sata_nv
dalej wyswietlilo info ze nie widzi dyskow :-/