[+] Laptop 486 ma

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Liseeeek

[+] Laptop 486 mało ramu, bez fdd i cdromu

Post autor: Liseeeek »

Witam mam taki oto problem:
Mam bardzo starego laptopka i chcialbym na nim zainstalowac linucha tylko ze jest takiego typu problem ze ma zepsuta stacje dyskietek i nie ma cdroma, juz nie mowie o usb :P. Wogole total staroc. I chciałbym zainstalowac na nim debianka. jedyna możliwosc przesylania danych to przez internet. Na laptopie aktualnie mam Windowsa 98 i DOS'ka.

Istnieje jakas mozliwosc zainstalowania na nim Debiana? juz znalazlem: http://goodbye-microsoft.com/ BLAH ale nie dziala pod win98 any ideas?

A moze ktos sie orientuje czy dalo by rade zainstalowac go jako UMDOS?
(bo mam tak zainstalowana dystrybucje: Grey Cat , dzieki czemu uruchamiam Linuxa z poziomu DOS'a, bardzo by mi odpowiadalo zebym mogl w taki sam sposob uruchamiac Debianka, bo nie musiałbym odinstalowywac WIN)
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

Można zainstalować Debiana przez sieć. Tutaj jest opis.
O ile się orientuję, do prawidłowego działania w trybie tekstowym debian musi mieć co minimum 20 MB ramu.

Co do uruchamiania systemu, to GRUB powinien załatwić sprawę.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Podepnij dysk do innego komputera zainstaluj Debiana w trybie zaawansowany/ekspert (wybierając odpowiednie opcje --- jądro, pamięć). Podepnij dysk ponownie do laptopa i dostosuj ustawienia.
Liseeeek

3ndriu,
na którym chcemy zainstalować Linuksa,[...], którego BIOS umożliwia boot z sieci (opcja network boot, PXE, lub podobna),
:/

fnmirk, w tym problem ze dysk ma taka stara złączke i lipa :/
Llewelyn_MT

Post autor: Llewelyn_MT »

Liseeeek pisze:fnmirk, w tym problem ze dysk ma taka stara złączke i lipa :/
To podłącz dysk to laptopa z taką starą złączką i będzie git. ;-) Problem raczej w tym, że to pewnie dysk IDE o wyższej grubości. Niemniej jednak jakiegoś laptopa z Celeronem czy wczesnym P3 powinieneś znaleźć. Mój T23 na przykład już ma obniżoną wysokość kieszeni, więc jest zbyt nowy. Brzmi jak żart... :-D

Jeśli nie, to instalacja sieciowa z dysku USB to też jest dobre rozwiązanie, choć uciążliwe.
Liseeeek

dobra zainstalowalem sobie debiana 3.0 bo tam byla mozliwosc instalacji przez dosa przez install.bat ;]

[ Dodano: 2008-02-02, 13:50 ]
Aha jeszcze jedno pytanko czy win98 zapisuje sie w MBR? bo nie chce miec takiej sytuacji jak kiedys mialem z win XP co sobie popsulem bo grubem nadpisałem MBR :/
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Liseeeek pisze:w tym problem ze dysk ma taka stara złączkę i lipa
Nie stara, tylko musisz mieć specjalną przejściówkę. Dyski w notebookach 486 miały już standardowe wyprowadzania. Jak znajdę to podrzucę na forum rozrysowaną (o ile cię interesuje) --- w ofertach sklepów internetowych widziałem taką przejściówkę w cenie 11$ (można ją łatwo zrobić samemu).
Liseeeek pisze:...czy Windows98 zapisuje się w MBR?
W czasie instalacji Windows98 nadpisuje MBR. A w przypadku jego zepsucia przy Windows XP, to zapewne źle wykonałeś jakąś operację --- należało się gdzieś zapytać --- ktoś by pomógł.
Liseeeek

fnmirk, bardzo dziekuje szefie ;] juz sobie poradzielem zainstalowalem sobie woodego przez install.bat. I uruchamiam go z pod dosu

Kod: Zaznacz cały

loadlin.exe c:\linux.bin root=/dev/hda3
ODPOWIEDZ