[+] brak polskich znaków
[+] brak polskich znaków
Witam. Odkad zainstalowalem Debiana meczy mnie problem z polskimi znakami. Nie moge ich wpisywac w konsoli, komunikatorze, przegladarce itp. reconfigurowalem xorga wedlug tutoriala ale problem wystepuje nadal. Macie jakis pomysl co z tym fantem zrobic?
moj xorg
Ps. Debian Lenny+Xfce
Z gory dziekuje.
moj xorg
Ps. Debian Lenny+Xfce
Z gory dziekuje.
Napisz w konsoli i wklej wyjście polecenia:
Kod: Zaznacz cały
locale
moze powinnas najpierw to przeczytać
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=579
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=579
dpkg-reconfigure console-data
Miałem kiedyś coś podobnego. Problem ten pojawia się w xfce.
Wpisz w terminalu:
Jeśli to pomoże dodaj tą komende do autostartu.
Czyli Ustawienia > Automatyczne uruchomienie aplikacji...
Pozdrawiam.
Wpisz w terminalu:
setxkbmap pl -model pc105
Pozdrawiam.
Strzał w 10. Wielkie dzięki!Simson pisze:Miałem kiedyś coś podobnego. Problem ten pojawia się w xfce.
Wpisz w terminalu:Jeśli to pomoże dodaj tą komende do autostartu.Kod: Zaznacz cały
setxkbmap pl -model pc105
Pozdrawiam.
"Pomógł"
Cześć!
Przede wszystkim witam wszystkich, jako że to mój pierwszy post na forum debian.linux.pl.
Ja także miałem problem z brakiem polskich czcionek po instalacji zamkniętych sterowników nvidia. Próbowałem różnych rozwiązań, zmiany w xorg.conf nic nie pomagały, dopiero dzięki tej poradzie Simsona i u mnie zadziałało. Na podstawie tego polecenia zmieniłem ustawienia klawiatury w Centrum sterowania KDE. No i jest ok. Dziękuję!
Przede wszystkim witam wszystkich, jako że to mój pierwszy post na forum debian.linux.pl.
Ja także miałem problem z brakiem polskich czcionek po instalacji zamkniętych sterowników nvidia. Próbowałem różnych rozwiązań, zmiany w xorg.conf nic nie pomagały, dopiero dzięki tej poradzie Simsona i u mnie zadziałało. Na podstawie tego polecenia zmieniłem ustawienia klawiatury w Centrum sterowania KDE. No i jest ok. Dziękuję!