Gry w Linuksie

Wszystko Off Topic
giaur
Member

Gry w Linuksie

Post autor: giaur »

Przekopiowałem tutaj posty na temat gier, z tematu
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=5134
ruun

Oczywiscie najelepiej kupic GeForce, zainstalowac sterowniki ze strony producenta i miec wszystko w d... (zamiast szarpac sie z jakimis Radeonami, ktore moze zadzialaja moze nie).

Nie wiem po co kupowac jakas super wydajna karte pod linuksa, skoro tej wydajnosci i tak sie nie wykorzysta nawet w połowie?

Na linuksie nie gra się w gry, a przynajmniej nie w takie, ktore wymagaja super szybkiej akceleracji 3D. Do Compiza GF7600 wystarczy jak soki napisal (sam mam nawet 7300GT i smiga u mnie blyskawicznie).

Biorac pod uwage, ze ciezko bedzie znalezc gre ktora wykorzysta moc karty graficznej, inwestowania w wydajnosc karty wydaje mi sie co najmniej nielogiczne.
dawideo
Beginner

Post autor: dawideo »

Ajjj wiem że Linux nie potrzebuje tak mocnej karty. Ale ja używam kompa do 2 rzeczy:
a) Windows - gry
b)Linux - cała reszta praca, multimedia internet
Wole Linuxa od Windowsa. Noale Linux niestety nie jest przeznacony do gier i tylko dlatego trzymam Windowsa. No a żeby zagrać w Crysisa, Wiedźmin, Jericho to jednak potrzeba dobrej karty.
P.s W starym kompie też miałem GF 7300 ;)
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

dawideo pisze:Linux niestety nie jest przeznacony do gier
Raczej twórcy gier nie robią wersji dla Linuksa. Chociaż jak się chce to można(quake 3, UT 2007 i jeszcze wiele na opengl)
mateo

Post autor: mateo »

giaur pisze:Oczywiscie najelepiej kupic GeForce, zainstalowac sterowniki ze strony producenta i miec wszystko w d... (zamiast szarpac sie z jakimis Radeonami, ktore moze zadzialaja moze nie).

Nie wiem po co kupowac jakas super wydajna karte pod linuksa, skoro tej wydajnosci i tak sie nie wykorzysta nawet w połowie?
Na linuksie nie gra się w gry, a przynajmniej nie w takie, ktore wymagaja super szybkiej akceleracji 3D. Do Compiza GF7600 wystarczy jak soki napisal (sam mam nawet 7300GT i smiga u mnie blyskawicznie).

Biorac pod uwage, ze ciezko bedzie znalezc gre ktora wykorzysta moc karty graficznej, inwestowania w wydajnosc karty wydaje mi sie co najmniej nielogiczne.
jesli chodzi o brak możliwości wykorzastania wydajności mocnej karty grafiki pod linuksem to nic bardziej mylnego nie słyszałem. Pod linuksa powstaja cały czas nowe gry i mocna karta przyda się.

Mam GeForce Fx 5200 i planuję zakupić nowy komp z kartą nową GeForce (to generalnie podstawa dla każdego kto gra pod linuksem).
Po pierwsze przyjrzyjmy sie dwóm przykładowym grom feeware Regnum online - ciekawy RPG ale moja karta była zbyt słaba i musiałem zrezygnować z grania w nią.
Tile Racer to gra w której ściagmy się samochodem i ta gra wlokła się jak zółw dopóki nie wyłączyłem ponad połowy efektów których moja karta grafiki nie obługiwała. Teraz wygląda fatalnie i marna pociecha ze mogę w nią grać.
Przyjrzyjmy sie grom komercyjnymn obecnym:
Quake 4, Doom3, Serious sam 2 - chodziły byle jak a w niektórych momentach strasznie cięły. Naprawdę Bez dobrej karty nie ma co marzyć o graniu w te gry.
Cold war, ankh, ankh 2, Penumbra overture, ET: quake wars- Minimalne wymagania tych gier to GeForce FX i niestety na tej karcie nie będziemy po prostu czerpać pełnej przyjemności z gry.
Nadchodzące gry dla systemu linux:

Unreal Tournament 2007
X3: Reunion
Savage 2: A Tortured Soul
Rage
Penumbra: Black Plague

Teraz zastanówmy jakiej wypasionej karty graficznej będziemy potrzebowali aby uruchomić nadchodzące gry? Wiem ze niektórzy nie grają
w gry pod linuksem i nie znają tego tematu zbyt dobrze. Więc mam tylko jedną prośbę nei wciskajcie bajek innym użytkownikom.
AdeBe pisze:
dawideo pisze:Linux niestety nie jest przeznacony do gier
Raczej twórcy gier nie robią wersji dla Linuksa. Chociaż jak się chce to można(quake 3, UT 2007 i jeszcze wiele na opengl)
Jest duza liczba producentów którzy robią gry dla linuksa.
jesli uzywasz linuksa dlaczego wypowiadasz się na temat gier i producentów o których nie masz pojęcia?
dawideo pisze:Rzeczywiście źle się wyraziłem :P :-P To wina twórców gier, no ale najedno wychodzi w Linuksie nie pograsz (w niektóre gry)
P.s Standardowy NV -też mi nie działa.
Tylko w niektóre ni mozemy zagrac na linuksie. Jednak ja zawszę znajdę coś fajnego.
AdeBe
Junior Member

mateo pisze:Jest duza liczba producentów którzy robią gry dla linuksa.
Na pewno nie wśród tych najbardziej znanych. Poza tym chodzi mi o oficjalne wersje, do których producenci się przyznają.
jesli uzywasz linuksa dlaczego wypowiadasz się na temat gier i producentów o których nie masz pojęcia?
A gdzież to wg Ciebie wyraziłem się taką rażącą ignorancją?!
Wspomniałem przecież zarówno o Q3 jak i o UT2007, ale podałem je jako przykłady, nie będę przecież wypisywał listy gier pod linucha! Poza tym wspomniałem o jeszcze wielu na opengl
mateo

AdeBe pisze:Na pewno nie wśród tych najbardziej znanych. Poza tym chodzi mi o oficjalne wersje, do których producenci się przyznają.l

Zastanówmy się zatem jacy producenci są znani według ciebie :

Id software
Epic games
Croteam
Introversion
S2Games

Mam wątpliwości ponieważ mógłbym jeszcze wymienić jeszcze inne firmy
Czy te firmy naprawdę są tak mało znane? Oczywiście zdaje sobie sprawę ze jest wiele mniejszych i tym samym mało popularnych firm które tworzą wersje dla linuksa. Jednak czy gry dla windows tworzone są wyłącznie przez gigantów takich jak np. EA Games?
Natomiast staram się zrozumieć znaczenie słów "przyznawanie się'. Wiesz niektóre firmy takie jak Mindware Studios czy Deck 13 nie są w stanie wykonać wersji dla linuksa. Dlatego zlecają to innej firmie która się w tym specjalizuje np Runesoft lub LGP lub osobom takim np. Ryan Gordon. W zasadzie nie powiniśmy mieć do tych firm pretensji z tego powodu. Na Sporej części stron jest informacja że gra jest dostępna wersja dla linuksa. Natomiast to ze częśc użytkowników (linuksa takze) nie jest zainteresowana grami pod linuksa i nie kojarzą wielu producentów to juz inny temat. Tak się zastanawiam czy kiedykolwiek słyszałeś o MacSoft Games?
Jest to firma zapewne mało znana użytkownikom systemu windows którzy grają w gry wyłącznie dla systemu windows. Podobnie jest z niektórymi producentami którzy tworzą wersje na linuksa. Jesli ktoś jest zainteresowany grami dla linuka z pewnościa znajdzie cos dla siebie
i w pewnym stopniu będzie sie orinetował kto tworzy natywne wersje gier dla linuksa.
A gdzież to wg Ciebie wyraziłem się taką rażącą ignorancją?!
Wspomniałem przecież zarówno o Q3 jak i o UT2007, ale podałem je jako przykłady, nie będę przecież wypisywał listy gier pod linucha! Poza tym wspomniałem o jeszcze wielu na opengl
"Raczej twórcy gier nie robią wersji dla Linuksa. " - zabrzmiało to tak jakby gry dla linuksa praktycznie nie powstawały. Gdybym był uzytkownikiem innego systemu i to bym przeczytał. Raczej nie zabrzmiało by to dla zbyt zachęcająco aby zaqinstalowac jakąs dystrybucje linuksa. Mimo ze dla sporej części osób liczba gier dla systemu linux jest w pełni wystaczająca.
Choc dla niektórych niekoniecznie.
AdeBe
Junior Member

Primo: nie wyrywaj moich słów z kontekstu, bo zaraz ta dyskusja się skończy.
Secundo: nie ma tłumaczenia, że firma nie umie zrobić wersji dla linuksa. Jeśli już, to firmie się nie chce.
Tertio: istnienie wersji dla Linuxa a jej dostępność to następny temat do dyskusji. Sam ponad 1,5 roku szukam "Majesty" dla linucha, jednak nikt w Polsce nie sprzedaje wersji linuxowej (a przynajmniej nie wiem o tym) a z chęcią bym ją kupił. Na torrentach również cisza.
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

AdeBe pisze:Secundo: nie ma tłumaczenia, że firma nie umie zrobić wersji dla linuksa. Jeśli już, to firmie się nie chce.
Razczej, firmie się nie opłaca.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Panowie, proponuje zakonczyc ta bezsensowna dyskusje o niczym - wszyscy wiemy ze Linuks nie jest dla graczy.

Mozecie sobie wymieniac tytuly ktore sa na Linuks a ja pytam, co z tego? Wyjdzie nowy Need For Speed - będzie na Windowsa, czy na Linuksa? Wyjdzie nowy Collin - czy myslicie ze bedzie w wersji dla Linuksa? Wyjdzie nowa Fifa -czy wyjdzie w wersji dla Linuksa?

Mam mnozyc przyklady? Porownajcie ilosc gier na Linuksa i na Windows. Sprawa jest krotka - jestes maniakiem gier, musisz zaopatrzyc sie w Windows. I to powinien byc EOT, nie ma sensu dyskutowac na ten temat.
mateo

AdeBe pisze:Primo: nie wyrywaj moich słów z kontekstu, bo zaraz ta dyskusja się skończy.
Zadałeś pytanie:
AdeBe pisze:A gdzież to wg Ciebie wyraziłem się taką rażącą ignorancją
Wkazałem dokaładnie a ty się obrażasz na to że do tego dołozyłem swój krótki komentarz.
AdeBe pisze:Secundo: nie ma tłumaczenia, że firma nie umie zrobić wersji dla linuksa. Jeśli już, to firmie się nie chce.
Jesteś pewien? Ponieważ stworzenie wersji dla linuksa wymaga zarudnienia odpowiednich osób lub firm (LGP, Runesoft) które są w tym profesjonalistami:

Ryan Gordon http://icculus.org/~icculus/resume.txt
Timothee Besset (id software - Quake 4, Doom 3, Et Quake Wars i chyba jeszcze RTCW)

Jesli firma nie chce stworzenia wersji dla innych systemów to gra po prostu nie powstaje np. Prey, Neverwinter Nights 2. Nawet gdy jest to możliwe.
AdeBe pisze:Tertio: istnienie wersji dla Linuxa a jej dostępność to następny temat do dyskusji. Sam ponad 1,5 roku szukam "Majesty" dla linucha, jednak nikt w Polsce nie sprzedaje wersji linuxowej (a przynajmniej nie wiem o tym) a z chęcią bym ją kupił. Na torrentach również cisza.
Zgadzam się z jednym niewiele gier jest dos&#359]http://www.linuxgamepublishing.com/resellers.php?[/url] lub na jakiejs aukcji.
ruun pisze:Razczej, firmie się nie opłaca.
To znaczy nowe gry dla linuksa powstają chociaż nie wszystkie. Jednak dochodzę do wniosku że jeśli coś nie jest opłacalne to znaczy że nie ma odbiorców i gry po prostu nie powstają. Tymczasem linux jest drugim pod wzgłędem popularności systemem (pomijam USA, Japonię i kilka innych krajów) i raczej nie wydaję się by było to nieopłacalne skoro liczba gier tworzonych dla linuksa wzrasta i zainteresowanie producentów także.
giaur pisze:Panowie, proponuje zakonczyc ta bezsensowna dyskusje o niczym - wszyscy wiemy ze Linuks nie jest dla graczy..
Zawsze myślałem że wykorzystywanie jaiegoś systemu do konkretnego celu zależy od uzytkownika. Czy linux jest dla graczy? Z pewnością nie dla posidaczy xbox czy playstation ponieważ w tym wypadku to nawet windows takim osobom nie wystarcza.
Są trzy grupy osób (przykładowe) dla których linux może byc wystarczjący
- Osoby które czały czas grają w jedna lub kilka gier od kilku lat
- Osoby które potrzebują rozrywki i kilka razy w tygodniu uruchamiają
jakąś grę lub gry.
- Osoby które raz na kilka miesięcy przez jakiś chcą po prostu w coś fajnego zagrać.
giaur pisze:Mozecie sobie wymieniac tytuly ktore sa na Linuks a ja pytam, co z tego? Wyjdzie nowy Need For Speed - będzie na Windowsa, czy na Linuksa? Wyjdzie nowy Collin - czy myslicie ze bedzie w wersji dla Linuksa? Wyjdzie nowa Fifa -czy wyjdzie w wersji dla Linuksa?
Podobne pytanie stawiają uzytkownicy xbox czy playstation jak spoglądają na gry które nie wyszły na system windows. Jednak nie odgiegajmy od tematu. Niewątpliwie są gry które nigdy nie powstana dla systemu linux.
jednak ja spoglądam na to w ten sposób: jest duzo gier które mają wersje dla linuksa i dużo osób które mogłyby się do tego systemu przekonać z tego powodu i te gry mogłyby stać się wystarczjące dla tych osób.
To że nie ma wersji na linuksa kilku gier wymienionych przez ciebie lub Gorky Zero ( trochę mi brakuje tej gry) nie oznacza że inne osoby też będą tęskniły za takimi grami. Ponieważ ludzie grają w rózne gry i nie powiniśmy negatywnie oceniać tego systemu i liczby gier tylko na własnym przykładzie.
giaur pisze:Mam mnozyc przyklady? Porownajcie ilosc gier na Linuksa i na Windows. Sprawa jest krotka - jestes maniakiem gier, musisz zaopatrzyc sie w Windows. I to powinien byc EOT, nie ma sensu dyskutowac na ten temat.
Czy zdajesz sobie moze sprawę ze wiele osób po prostu nie obchodzą jakieś rankingi, listy gier itd. Poniewaz gry nie są tworzone z myślą wyłącznie o maniakach. Ostatnio czytałem cd-action i był tam wywiad z jakimś kolesiem który jest prezesem największęj firmy w Polsce zajmującej się wydawaniem gier (nazwy nie pamiętam) i ta firma ma klientów którzy radko są jakimiś maniakami gier. Po prostu grają w wolnym czasie Często są to osoby powyżej 30 lat) i ta grupa odbiorców jest największa w tym przypadku.
ODPOWIEDZ