Korzystając z opisanego na forum skryptu łączącego się z neostradą z internetem autorstwa Velmafii wykonałem wszystkie polecenia zawarte odnośnie tego konkretnego skryptu. Mianowicie zmieniłem go na wykonywalny i dodałem do inita tym poleceniem:
Wszystko działało jak należy oprócz logowania, połączeń i rozłączeń, więc radosny wyłączyłem kompa. Po zamknięciu systemu z kde z powrotem odpalił mi się kdm, więc zdziwiony przełaczyłem się na pierwszy terminal aby wyłaczyć go "ręcznie". Polecenie shutdown now spowodowało zatrzymanie pracy inita na runlever 0 bez wykonania ¯ADNEGO skryptu. Przy próbie włączenia debian nie odpalił żadnego procesu oprócz inita! Po chwili cierpliwości pojawił mi się ekran logowania - w pierwszym terminalu oczywiście. System pracował w trybie tylko do odczytu, bez partycji domowej i nie mogłem nic zrobić - nawet odpalić polecenia przez sudo ponieważ skubaniec nie mógł zapisać informacji o logowaniu.
Myśle że jak chrootne się z jakiegoś live cd to poradzę sobie z problemem, ale powiedźcie czy dało by sięjakoś naprawić to wszystko jednym poleceniem, lub w jakiś inny prosty sposób?