Logowanie jako użytkownik
Spróbuj uruchomić X-y i podeślij jeszcze wynik polecenia
usuń wszystko z katalogu /tmp
Kod: Zaznacz cały
cat /var/log/Xorg.0.log | grep '(EE)'
Nie, nic takiego nie robiłem.Yampress pisze:nie tworzyłeś albo nei zakładałes jakiś zabezpieczeń na userów ?
Zauważyłem natomiast że wszystkie pliki i katalogi w /home/wiesiek mają właściciela i grupę "1000".
Czy to możliwe że przy nadawaniu uprawnień do odczytu i zapisu (dla usera w Mandrivie) na partycji /home w Debianie Mandriva tak mi namieszała?
Wydaje mi się że właściciel i grupa w /home/wiesiek powinno być "wiesiek"
To może być przyczyna !?
[ Dodano: 2008-01-31, 10:24 ]
Dobrze, ale dopiero wieczorem (po 19) jak będę w domu.fnmirk pisze:Spróbuj uruchomić X-y i podeślij jeszcze wynik poleceniausuń wszystko z katalogu /tmpKod: Zaznacz cały
cat /var/log/Xorg.0.log | grep '(EE)'
No to czeka mnie troszkę klepania w klawisze (wieczór z głowy).fnmirk pisze:To zapewne tu jest problem, Ty jako użytkownik powinieneś być właścicielem tych plików i katalogów i grupa powinna być Twoja, użytkownika.wie_ra pisze:Zauważyłem natomiast że wszystkie pliki i katalogi w /home/wiesiek mają właściciela i grupę "1000".
Na szczęście nie.Bodzio pisze:A nie zrobiłeś przypadkiem wspólnego katalogu /home dla Debiana i Mandriwy ? Tak mi chodzi po głowie, że to mogła być przyczyna...wie_ra pisze:Czy to możliwe że przy nadawaniu uprawnień do odczytu i zapisu (dla usera w Mandrivie) na partycji /home w Debianie Mandriva tak mi namieszała?
Wspólny jest tylko swap
-
- Beginner
No to czeka mnie troszkę klepania w klawisze (wieczór z głowy).
Kod: Zaznacz cały
sudo chown -R wiesiek:wiesiek /home/wiesiek