A w ustawieniach konta wybrałeś odpowiednie typy zabezpieczeń - przyciski "Sprawdź obsługiwane typy" dla serwera pop i smtp? Zobacz też czy wpisanie w pole użytkownika całego adresu maila twoja_nazwa@.... poprawi sytuację - ja tak mam z kontem na onecie. Gdy podam tylko użytkownika to się nier łączy, a podanie pełengo maila załatwia sprawę. Acha jeszcze jedno czy podczas łączenia evolution nie jest czasem w trybie offline?
Witek, sprawdziłem użytkownika bez względu czy pisze z @gmail.com czy bez mam to samo, a Check for supported Types daje mi konunikat o błędzie:
Error while Checking Service.
Nie można nawiązać połączenia z serwerem POP pop.gmail.com
zmiana na tryb offline nic nie pomaga
wydaje mi się że ustawienia mam ok ponieważ wcześniej używałem normalnie evolution, po jakiejś aktualizacji systemu przestał działać, na tych samych ustawieniach icedove działa
wyświetlają się te same komunikaty tyle tylko że ciągle czeka na połączenie - czyli w sumie powinno być autoryzacja przez ssl - tyle tylko ze z jakiegoś powodu evoution twierdzi że nie mam ssl
ustawienie no encription nic nie daje podobnie naj tls ponieważ poczta na gmailu wymaga ssl icedove poczta działa prawidłowo przez ssl
uważam że problem nie leży w konfiguracji programu a raczej w tym ze evolution nie może/umie skorzystać z bibliotek/pakietów które umożliwiają mu wykorzystanie ssl. Prbowabłem reinstalować wszystkie pakiety zawierające w nazwie ssl i evolution - nic nie dalło