# ~/:q!
.bash_profile: executed by bash(1) for login shells.
# see /usr/share/doc/bash/examples/startup-files for examples.
# the files are located in the bash-doc package.
# the default umask is set in /etc/login.defs
#umask 022
# include .bashrc if it exists
if [ -f ~/.bashrc ]; then
. ~/.bashrc
fi
# set PATH so it includes user's private bin if it exists
if [ -d ~/bin ] ; then
PATH=~/bin:"${PATH}"
fi
#automatyczny start serwera X
if [ -z "$DISPLAY" ] && [ $(tty) == /dev/pts/0 ]; then
startx
fi
#wykorzystanie biblioteki GTK w inferfejsie OpenOffice
export OOO_FORCE_DESKTOP=gnome
Proszę o poradę, w czym tkwi błąd. Z tego, co pisało w błędach to wygląda to na jakiś błąd składni, ale jako, że nie znam składni basha, więc nie jestem w stanie tego zweryfikować. Z góry dziękuję
A basha nadrobię przez ferie i nie będę zasypywać forum takimi tematami :P
Pakiet kdm sprawi że zaraz po stracie debiana, uruchomią się x'y (a konkretniej kde) i w przyjemnym środowisku graficznym cię spyta o login i hasło. Myślę że to by było lepsze rozwiązanie.
Jeżeli nie masz kde, to jeszcze chyba są odmiany na gnome i coś tam jeszcze Na gnome chyba było gmd.
Wiem że zapytałeś o coś innego, ale podałem ci jaki sposób jest dla mnie wygodniejszy.[quote="Calasilyar"]#automatyczny start serwera X
if [ -z "$DISPLAY" ] && [ $(tty) == /dev/pts/0 ]]
luklew pisze:Nie wiem czy ci to pomoże, ale jak wpiszesz (a raczej zainstalujesz):
Chcę, żeby po zalogowaniu zaczął ładować ustawienia z .xinitrc. Co do kdm i gdm to nie przesadzajmy, nawet gdybym nie wiedział to i tak któreś z nich jest domyślne.
luklew pisze:A w stronie którą dałeś jest troszkę inaczej:
Wiem, tylko zostosowałem się po rady poniżej tego kodu. Właśnie u mnie wynik "echo $(tty)" w pierwszej uruchomionej konsoli to był właśnie "/dev/pts/0".