[+] Nie dzia

Pomoc dotycząca instalacji systemu
kret

[+] Nie działa ,,Trybem administratora'' w centrum sterowania kde

Post autor: kret »

A ja w związku z tym, że zmieniłem kartę grafiki i przy okazji chciałem odświeżyć sobie system, mam małe pytanie.

Zainstalowałem sobie system z płytki netinstall, jak zwykle, potem Xorga i samo środowisko graficzne (KDE), tylko, że coś mi się psuje w Centrum sterowania po zainstalowaniu systemu. A mianowicie, nie mogę się przełączyć tam w ,,Tryb administratora'', jestem pytany o hasło, grzecznie wpisuję i nic. Tak czekam, czekam i się nic nie dzieje. Nie wiem czemu, jeśli wybieram którąkolwiek inną opcję to centrum sterowania, jeśli już kliknąłem ,,tryb administratora'', to centrum się zamyka. Ciekawe jest to, że przez wejście do ustawień np. Menedżera logowania, z K Menu pyta o hasło, wpisuję i działa, nie działa tylko z Centrum sterowania. Ponadto przy ponownym uruchomieniu, po załadowaniu KDE pojawia mi się takie właśnie okienko z pytaniem o hasło jakbym chciał ,,Tryb administratora'' włączyć. Tych okienek jest tyle ile razy próbowałem przed restartem.

Jakieś pomysły? Ja coś źle robię, czy to jakiś błąd z tą wersją netinstall?
soki
Beginner

Post autor: soki »

Być może problem leży w KDE(jakiś BUG). Może spróbuj zrobić upgrade do Sida i zobacz czy problem się powtarza. Ja właśnie mam Sida z KDE i takiego problemu nie miałem.
kret

śmiesznie, ze wcześniej też miałem kde, też w wersji 3.5.8 i działało ;P nie chciałbym instalować z pierwszej płyty z kde, bo mi nawrzuca syfu, a tak miałem małą, zgrabną podstawę na system :) ale może spróbuje, jesli nie będzie innych pomysłów..albo poczekam na nowy daily build :)
soki
Beginner

Post autor: soki »

kret pisze:..albo poczekam na nowy daily build :)
To też jakieś wyjście. Właśnie dlatego używam Sida, jak są jakieś błędy to dzień, góra dwa(aktualizacje) i już jest rozwiązany, choć bywają też większe problemy :-P
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Fakt, u mnie też jest ten sam problem (na sidzie nie było, ale tam "ostatni" numerek wersji 3.5.8 jest o jeden wyższy). Co dziwne, jest to jakiś wewnętrzny - chyba - błąd w Kcontrol z przełączeniem się w tryb administratora, bo wydając komendę

Kod: Zaznacz cały

kdesu kcontrol
wszystko działa ok. Może zatem to jest jakieś rozwiązanie. Przynajmniej doraźne.
PS. Lenny z 14.01.2008 z dzisiejszym dist-upgrade
kret

To z wewnętrznym błędem sensownie brzmi, bo tak jak napisałem, uruchomienie samego menedżera logowania (przez K Menu) i tam włączenie trybu administratora działa, z centrum sterowania - nie.

[Dodano: 2008-03-12, 20:05]
Chciałem tylko powiedzieć, że po ostatniej aktualizacji (w tym KDE do 3.5.9 chyba) problem nie istnieje. Uznajmy więc sprawę za zamkniętą.
ODPOWIEDZ