Skrypt po

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
localh0st
Beginner

Skrypt połączenia z internetem - SpeedTouch 330 i Net24 pod Debianem 4.0

Post autor: localh0st »

Cześć.
Jest to mój pierwszy post na forum.

Napisałem (a raczej edytowałem) skrypt, użytkownika nastea, który znalazłem na forum Ubuntu.

Skrypt był przeznaczony dla Ubuntu. Edytowałem go tak, aby był łatwy, miły i przyjemny, i oczywiście aby działał.

Wiele razy męczyłem się z Linuksem, aby zainstalować połączenie z internetem. Wiele razy instalowałem dystrybucje różnego rodzaju, aby tylko się połączyć i żeby się udało. W końcu doszło do Debiana 4.0 Etch. Wypróbowałem wiele skryptów i sposobów instalacji na marne. W końcu wpadłem na pomysł, żeby je wszystkie jakoś mądrze połączyć - może się uda?
No i się udało.

Skrypt znajduje się TUTAJ

Pobieramy plik, rozpakowujemy, czytamy najpierw plik README.txt, a następnie wykonujemy polecenia według niego. Wszystko opiera się na nadaniu praw własności, uruchomieniu skryptu, i wpisaniu hasła i loginu. Następnie jest restart komputera i mamy połączenie. Skrypt działa na 99% z modemem SpeedTouch 330 (rev. 4.0 - czarny, lub jak kto woli grafitowy) z Net24 na Debianie 4.0 (możliwe że i też pochodne np. Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Mint itp.).

Plik README.TXT jest TU do wglądu.

Mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Edycja
Skrypt działa w usłudze Net24 na linii Netia.
local

[Komentarz dodany przez: fnmirk: 2008-06-14, 20:40]
Nowa wersja skryptu:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=59013#59013
otw

Post autor: otw »

Moją wersję instalacyjną Debiana ściągnąłem stąd: http://cdimage.debian.org/cdimage/weekl ... e-CD-1.iso
w niedzielę nagrałem, suma md5 się zgadza.
Przejdźmy do skryptu.
Podczas instalacji wyświetla mi takie cudo:

Kod: Zaznacz cały

E: Pakiet pppoe nie ma kandydata do instalacji
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
E: Nie udało się odnaleźć pakietu usbview
E: Nie udało się odnaleźć pakietu unzip
E: Nie udało się odnaleźć pakietu pppoeconfig
Faktycznie żadnego z wyżej wymienionych pakietów nie ma na mojej wersji instalacyjnej, jest jedynie pppoeconf.
Po restarcie komputera modem synchronizuje się, ale internet nie działa, próbuję go uruchomić, ale wyświetla mi coś takiego:

cruel:/home/otw# /etc/init.d/dial
/etc/init.d/dial: line 11: /usr/sbin/br2684ctl: Nie ma takiego pliku ani katalogu
SIOCSIFADDR: Nie ma takiego urządzenia
nas0: ERROR while getting interface flags: Nie ma takiego urządzenia
SIOCSIFNETMASK: Nie ma takiego urządzenia
Plugin rp-pppoe.so loaded.
pppd: In file /etc/ppp/peers/speedtch: unrecognized option 'nas0'
Macie jakieś pomysły?
localh0st
Beginner

No tak... *Zainstalowałeś* internet skryptem, mimo niespełnionych zależności? Doinstaluj potrzebne pakiety...
otw

Post autor: otw »

juz kilka dni temu probowalem sciaganac pakiety, jak instalowalem wersje lenny, ale okazalo sie ze mam nieaktualne inne pakiety wiec darowalem sobie
wczoraj wieczorem sciagnalem wersje stabilna. dzis zainstalowalem i sciagnalem dla niej pakiety, te ktore sa wymienione w Twoim skrypcie i ktorych nie ma na plycie, zgadnij co sie pokazalo w konsoli.....

cruel:/etc/init.d# ./dial
./dial: line 11: /usr/sbin/br2684ctl: Nie ma takiego pliku ani katalogu
SIOCSIFADDR: Nie ma takiego urządzenia
SIOCSIFNETMASK: Nie ma takiego urządzenia
pppd: In file /etc/ppp/peers/speedtch: unrecognized option 'nas0'
:-|

EDIT

postanowilem sciaganc dodatkowo tajmniczy pakiet:
br2684ctl_20040226-1_amd64, UDALO SiE ;)
ale musialem jeszcze sciagnac jedna zaleznosc do niego:
libatm1_2.4.1-17_amd64

jesli moglbym cos zasugerowac...
dolacz do swojego skryptu pakiety: unzip, pppoe, usbview, br2684ctl_20040226-1_amd64, libatm1_2.4.1-17_amd64. nie zapomnij poprawic pppoeconfig na pppoeconf.

skrypt dziala w wersji stabilnej, natomiast w wersji testowej doinstalowanie wymaganych pakietow moze okazac sie koszmarnie trudne, poprze nieaktualne pakiety zamiszczone na iso cd.

pzdr
localh0st
Beginner

otw, dzieki z info.
Tak więc nowy skrypt, wykonuje polecenia instalacji pakietów:

apt-get install pppoe
apt-get install usbview
apt-get install unzip
apt-get install pppoeconf
apt-get install br2684ctl_20040226-1_amd64
apt-get install libatm1_2.4.1-17_amd64
Nowy skrypt znajduje się tutaj (dla systemu Linux Debian Lenny AMD64):
http://nirva.ni.funpic.org/Linux/net24-v1.tar.gz

Inne wersje skryptu można śledzić tu:
http://nirva.ni.funpic.org/Linux/

otw, system to Debian Lenny AMD64?
Pozdrawiam, i dzięki za wypróbowanie.
xel20

Post autor: xel20 »

jestem szczesliwy ;]. jakis czs temu zainstalowalem debiana u siebie na nowym pc chcac wreszcie zaglebic sie w linuxa ;) . niestety z powodu wielkich trudnosci z odpaleniem neta z netii musialem wiekszosc czasu korzystac z win xp ;/. narobiles mi wielkich nadzieji tym skryptem. zaraz przetestuje Twoj twor ;P

pozdrawiam!

[edit]
klops ;/ gdy prubuje wystartowac neta wywala mi cos takiego:

elkopytko:~# ifup pppoe
/usr/sbin/pppd: In file /etc/ppp/peers/net24: unrecognized option '0.35'
Failed to bring up pppoe.
w logach systemowych znalazlem jeszcze to:

Jan 22 00:45:32 localhost pppd[3377]: Plugin rp-pppoe.so loaded.
Jan 22 00:45:32 localhost pppd[3377]: In file /etc/ppp/peers/speedtch: unrecognized option 'nas0'
nie mam pomyslu co z tym zrobic szczegolnie teraz gdy odmuzdzam sie do sesji ;P
localh0st
Beginner

su
ifup nas0

Albo

ifup ppp0
.
xel20

Post autor: xel20 »

eh wyprubowalem Twoje propozycje mimo watpliwosci w to ze zadzialaja. niestety sie nie mylilem ;(

elkopytko:/home/elkopytko# ifup nas0
Ignoring unknown interface nas0=nas0.
elkopytko:/home/elkopytko# ifup ppp0
Ignoring unknown interface ppp0=ppp0.
w zwiazku z tym nas0 przy starcie systemu wywala mi jakies 2 bledy ale nie moge ich odnalezc w logach po starcie systemu. przed uruchomieniem skryptu net24 nic takiego sie nie dzialo.

mysle jednak ze udalo by sie odpalic polaczenie jesli rozwiaze ten problem:

/usr/sbin/pppd: In file /etc/ppp/peers/net24: unrecognized option '0.35' 
gdy przegladalem posty na innych forach dla modułow pppoa niektozy vpi i vci podawali jako parametry po jakichs flagach. zastanawiam sie czy przy module pppoe mozna tez tak zrobic. pewnie tak ale mam glupie przeczucie ze fagi beda inne. sprawdze to pozniej i zdam raport z prob.
Awatar użytkownika
monolith

Post autor: monolith »

Witam

Sorrki, za prawdopodobny OT, ale w sumie jest troche powiązany. Nie wiem czemu, ale gro osób męczy się podłączeniem Neo (lub generalnie zestawieniem połączeń poprzez modemy ADSL) różnego rodzaju skryptami. Nie chce tutaj stwierdzać, że jest to metoda do kitu czy coś takiego, ale w porównaniu z tym co zawsze ja robiłem żeby się połączyć z siecią poprzez modem ADSL wygląda to conajmniej przydługawo. Przed zakupem routera łączyłem się z usługą Neostrady poprzez modem SpeedTouch 330. Odbywało się to w ten sposób, iż do /lib/firmware kopiowałem dwa pliki binarne z firmware do modemu, a to wystarczało do poprawnej obsługi modemu przez system. Następnie zostawało zestawienie połączenia (czyli ogólnie login i hasło do sieci). W czasie kiedy używałem SuSe używałem programu 'kinternet'. W nim ustawiałem wszystkie opcje (czytaj login i hasło) i wszystko pięknie grało. W innych dystrybucjach, które używałem wpisywałem po prostu odpowiednie dane (login, hasło) do plików konfiguracyjnych 'ifup'. Pod Debianem używałem też firmware'u w /lib/firmware i 'knetworkmanager' (czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie nazwy).
Napiszcie co myślicie.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

monolith, też tak robiłem, ta metoda (notabene dla tego samego modemu) jest opisana w moim poradniku przyklejonym w dziale dotyczącym tego typu spraw. Tylko ona tam jest trochę rozszerzony o czynność stworzenia odpowiedniego firmware (które najlepiej sobie gdzieś zapisać i później już nie tworzyć na nowo, tylko skopoiować gotowe). Też tak zawsze łączyłem się z interentem. Jednak dla wielu ludzi prostsze może być uruchomienie skryptu niż bawienie się w edytowanie 3 plików konfiguracyjnych. Poza tym dla neostrady jest masa opisów, dla netii już jest z tym problem, więc taki skrypt to dla posiadaczy netii fajna sprawa, bo działający załatwia im sprawę instalacji internetu.
Zablokowany