Witam
Mam taki problem iz po problemach z iskami (prawdododobnie przyczyna byl brak miejsca na dysku, bo po zwolnieniu troche przestrzeni gnome uruchomi sie normalnie), nastapil problem z otwieraniem niektorych aplikacji (amarok, totem). Aplikacje te dzialaja bez problemu przy uruchamianiu z roota, natomiast podczas proby uruchomienia ze zwylkego uzytkownika pojawia sie komunikat o bledzie. Proby przeinstalowania, upgreatowania nie pomogly. Prosze o jakies rady. Dzieki
problem z uruchomieniem programu
a więc jesli chodzi o totem komunikat: "aplikacja totem nieoczekiwanie zakonczyla dzialanie" w konsoli nie wyrzuca zadnych komunikatow. jesli chodzi o amaroka to na chwile pojawia sie jego logo a w konsoli przy wpisywaniu amarokapp pojawia sie:
Kod: Zaznacz cały
Amarok is crashing...
Running: gdb --nw -n --batch -x /tmp/kde-abcd/amarokEjrvmc.tmp amarokapp 25413
Failed to read a valid object file image from memory.
Running: file `which amarokapp`
1.4.4 [___stripped][validity: 0.63][frames: 27][xine]
abcd@abcd:~$ WeaverThreadLogger: thread (ID: 1) suspended.
WeaverThreadLogger: thread (ID: 2) suspended.
WeaverThreadLogger: thread (ID: 3) suspended.
WeaverThreadLogger: thread (ID: 4) suspended.
Sprawdź w katalogu domowym użytkownika czy on jest właścicielem katalogów powiązanych z odpowiednimi programami.
Ostatnio miałem problem z uruchomieniem po instalacji przeglądarki www, z poziomu użytkownika.
Zapomniałem, że uruchomiłem ją pierwszy raz jako root w terminalu użytkownika. I root utworzył katalog, w moim katalogu domowym, ze swoimi uprawnieniami. Po zmianie uprawnień wszystko działa.
Ostatnio miałem problem z uruchomieniem po instalacji przeglądarki www, z poziomu użytkownika.
Zapomniałem, że uruchomiłem ją pierwszy raz jako root w terminalu użytkownika. I root utworzył katalog, w moim katalogu domowym, ze swoimi uprawnieniami. Po zmianie uprawnień wszystko działa.