Pocz

Ogólne pytania dotyczące systemu
emcee

Początkujący i Debian

Post autor: emcee »

Witam!

Jestem bardzo początkującym użytkownikiem debiana i zarazem tego forum. Debiana polecił mi kumpel, bo na nowym laptopie mam viste, ktora doprowadza mnie do szalu... Mam pare problemow i chcialbym prosic o pomoc, bo nie umiem sobie poradzic nawet z opisami na forum.

1. Mam skonfigurowaną alsę, ale dźwięk raz działa raz nie... Zależnie od dnia :/

2. Mam ogromny problem ze skonfigurowaniem wifi (karta Intel w laptopie z centrino duo)

3. Czas śpieszy się o godzinę i jak go cofnę to wraca po resecie.

4. Pytanie: czy do zmiany "wypasionego" kde na minimalistyczną wersję wystarczy wdusić:
aptitude remove kde i
aptitude install kde-core?
Bo zainsalowalem przez pomyłkę... Czy stracę wtedy tylko programy z kde? A ustawienia?

5. Zamontowalem dyki windowskowskie, ale nie moge na nich zapisywac... Co jest zle?

Kod: Zaznacz cały

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
/dev/sda5       /               ext3    errors=remount-ro 0       1
/dev/sda6       none            swap    sw              0       0
/dev/hda        /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto     0       0
/dev/sda3	/mnt/data	ntfs	auto,uid=1000		0	2
/dev/sda2	/mnt/windows	ntfs	auto,uid=1000		0	2
Z góry dziękuję i przepraszam za kłopot! Zależy mi na tym, bo chciałbym sie już pozbyć tej... visty. Z góry dziękuję i pozdrawiam! :-)
salmon
Beginner

Post autor: salmon »

Zacznij od kliknięcia przycisku z napisem "Szukaj", większość odpowiedzi na twoje pytania już gdzieś na tym forum są :)
emcee

szukalem, naprawde...dlatego pisze. gdybym nie szukal to nie mialbym zrobione nic :/

wiem, ze to banał ale ja naprawde nie umiem tego zrobić. to nie zajmie wam duzo czasu.

alsę ogarnąłem, przy wifi mam problemy reszta to pryszcz. jeszcze raz prosze :-|
Akkon
Junior Member

Re: Newbie @ debian

Post autor: Akkon »

emcee pisze: Mam pare problemow i chcialbym prosic o pomoc, bo nie umiem sobie poradzic nawet z opisami na forum.
Na dobry początek polecam Wujka Googla Rada i opcję Szukaj na forum. Nie zawadzi tez zajrzeć do Dokumentacji :-P
1. Mam skonfigurowaną alsę, ale dźwięk raz działa raz nie... Zależnie od dnia :/
Może coś więcej na ten temat. Model karty, objawy tego "niedziałania" itp. Nikt wróżką nie jest i w Twoim komputerze nie siedzi.
3. Czas śpieszy się o godzinę i jak go cofnę to wraca po resecie.
Zmień w biosie.
4. Pytanie: czy do zmiany "wypasionego" kde na minimalistyczną wersję wystarczy [...]
Co to znaczy "wypasione" KDE??
A ustawienia?
Ustawienia są przechowywane w osobnych katalogach na partycji /home/użytkownik, więc nawet deinstalcja środowiska zagrozić im nie może.
5. Zamontowalem dyki windowskowskie, ale nie moge na nich zapisywac... Co jest zle?
Zainteresuj się ntfs-3g
Zależy mi na tym, bo chciałbym sie już pozbyć tej... visty.
Nie żeby mi się ten system jakoś szczególnie podobał, ale może jeszcze się wstrzymaj trochę ]Z góry dziękuję i pozdrawiam! :-)[/quote]
Proszę bardzo.
AdeBe
Junior Member

Post autor: AdeBe »

emcee, tak w ogóle to może na początek zainstaluj Kubuntu. Powinno Ci tam wszystko ładnie działać, a przesiadka na Debiana będzie tylko kwestią czasu. Jeśli nie masz ani czasu ani wewnętrznego uporu to możesz się tylko zrazić do Linuksa. A po postach widać, że sobie nie radzisz.
emcee

1. Po prostu. Raz włączę kompa i dźwięk startowy jest, włączam XMMSa wszystko śmiga. Włączam drugi raz (bez jakiejkolwiek zmiany) i nic. Nie slychac nic.

3. Dzieki. Ale dlaczego na viscie jest ok? Podczas startu wywala mi pare bledow "couldnt set system clock to.." btw. da się jakoś tą czcionke przy starcie pomniejszyć?

4. No, troche to zle ujałem :) No to normalne kde, ze wszystkimi programami w serii. Chcę się tego pozbyć. Samo kde. I zainstalować programy po swojemu. Jak ustawienia sie zachowują to super.

5. Jest. Coś musi być zle w fstab?

PS. Szukałem - nie znalazlem / znalazlem i nie potrafilem.

PS2. Vista zostanie, ale chce sie od niej jak najbardziej uniezaleznic...

@ up - bez przesady... debian mi odpowiada. czas mam, upor tez, dlatego pisze, chce sie dowiedziec jak to zrobic. :-|
brz
Beginner

Post autor: brz »

3. Bo te dwa systemy nie korzystaja z zegara na tej samej zasadzie. ;]

5. Zamiast:

/dev/sda3    /mnt/data    ntfs    auto,uid=1000        0    2

/dev/sda3    /mnt/data    ntfs-3g rw,uid=1000,codepage=852,iocharset=iso8859-2,auto 0 2
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

emcee pisze:1. Po prostu. Raz włączę kompa i dźwięk startowy jest, włączam XMMSa wszystko śmiga. Włączam drugi raz (bez jakiejkolwiek zmiany) i nic. Nie slychac nic.
Jak już pisałem, bez dodatkowych szczegółów nikt Ci nie pomoże.
No to normalne kde, ze wszystkimi programami w serii. Chcę się tego pozbyć. Samo kde. I zainstalować programy po swojemu.
Linux to nie Windows. Tutaj nie jest tak, że każdy nowo zainstalowany program dodaje swoje wpisy do rejestru, co w konsekwencji przekłada się na jego stopniowe spowalnianie. Poza miejscem na dysku, te programy w niczym Ci nie przeszkodzą. Jeśli natomiast chcesz się czegos pozbyć to:

aptitude remove nazwa_pakietu
Odinstalowywanie połowy środowiska, po to by później ponownie je instalować, jest moim zdaniem bezsensu. Ale jak się tak bardzo upierasz to wyloguj się ze środowiska graficznego, przejdź do trybu tekstowego odinstaluj całe kde,

aptitude remove kde*
następnie zainstaluj jego "odchudzoną" wersję. Jest to bodajże pakiet:

aptitude update
aptitude install kde-core kde-i18n-pl
oczywiście zakładam, że repozytoria masz dobrze skonfigurowane.

Ale zanim zabierzesz się za poważne działania, proponuję byś trochę poczytał o tym systemie.
Jak to mówią, co nagle to po diable :-)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

1. Jeśli jesteś "bardzo początkującym" użytkownikiem linuksa, to proponowałbym na początek jedno z dwu rozwiązań (o ile nie chcesz Kubuntu) - albo przejście co najwyżej na Debiana Lenny (a jeszcze lepiej na Etch), albo - skoro z jakichś powodów chcesz mieć Sida - zainteresuj się jego wersją nazywającą się Sidux (http://www.sidux.com). Sid to dystrybucja niestabilna, od czasu do czasu - jeśli nie będziesz uważny, a przede wszystkim, nie będziesz wiedział co robisz, będziesz miał problemy z systemem. Jeśli się zdecydujesz na siduksa, wówczas co do zasady rób upgrade'y wraz z jego oficjalnymi wydaniami i śledź jego forum.
2. Jeśli szukałbyś na forum czegokolwiek o instalacji wifi, wówczas wiedziałbyś, że podanie informacji, że nie możesz zainstalować karty intela nie znaczy nic. Podobnie, jak niewiele mówi: mam ogromny problem z jej skonfigurowaniem. Na czym ten ogromny problem i z jaką konkretną kartą (a w zasadzie chipsetem) polega?
3. KDE jest tak skonstruowane, że grupuje pewne programy. Wydanie komendy do reinstalacji głównych paczek kde, spowoduje, że usunie je wraz z zależnościami z systemu. Z Twoich postów wynika, że nie o to Ci chodzi. Rozumiem, że chcesz odinstalować jakieś konkretne programy, zatem:
- ustal jaki to program,
- odinstaluj ten program, co najwyżej będziesz musiał odinstalować całą paczkę, program ten zawierającą (np. nie odinstalujesz jednej z gier, a wszystkie łącznie).
4. Jakie masz ustawienia czasu w systemie? Być może tu masz coś pokopane.
Resztę problemów albo rozwiążęsz sam, z pomocą materiałów w linkach, albo Ci pomożemy, ale... daj jakieś informacje, bo na razie ich nie ma.
ODPOWIEDZ