Nowy Router i problem z netem

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
Inquistor
Beginner

Nowy Router i problem z netem

Post autor: Inquistor »

Witam wszystkich w swoim pierwszym poście ;-)

Cały problem wymaga drobnego wstępu. Mam na kompie WinXP i Debiana. Wszystko pięknie, ładnie mam zrobione m.in dzięki dokładnemu przestudiowaniu tematów na tym forum. Z internetem nigdy nie miałem problemów jeżeli chodzi o konfiguracje, ponieważ miałem router (Pentagram Cerberus) i Debian sam wszystko konfigurował. Niestety router sie popsuł, i został wymieniony na D-Link DSL-524T.

I od tej pory na Debianie we wszystkich przeglądarkach (Firefox i standartowa Gnome) nie otwiera mi stron. Nie łaczy mi się również poprzez ssh. Natomiast działają mi strony przez links, i ekg.

Chcąc bardziej wybadać sprawe, włożyłem Slaxa (liveCD) i sprawdziłem jak działa to wszystko na tej dystrybucji. Zonk.. przeglądarka działa - ssh nie działa :/

Nie mam zielonego pojęcia czego to może być wina (wiadomo-routera ;]), poniewaz na WinXP wszystko działa.
Obydwa systemy nie były ruszane. Wszystkie konfiguracje są takie same jak za czasów starego routera.

Prosiłbym o fachową pomoc

Bardzo prosze o pomoc - przypadek wydaje mi sie wyjątkowy
Awatar użytkownika
monolith

Post autor: monolith »

Witam

Hmm, a próbowałeś sprawdzić, czy potrzebujesz forwardować pewne porty w konfiguracji router'a?
Awatar użytkownika
Inquistor
Beginner

Myślę że forwardowanie nic nie da, skoro np. ssh na winxp przez putty działa, tak samo jak i firefox.

Poza tym porty 80 i 22 to standardowe porty i sa zawsze odblokowane. Links działa przecież bez zarzutu na Debianie.
Awatar użytkownika
monolith

Ale jak odpalasz Slax'a to działa Ci też tylko Links, czy np.: Firefox/Iceweasel także?

[ Dodano: 2008-01-15, 20:36 ]
Zresztą jest to bardzo ciekawe, że konfiguracja obydwu systemów nie była ruszana, a różnice w działaniu tak znaczne :|
Awatar użytkownika
Inquistor
Beginner

Na Slaxie mam tylko Konquerora - który działa :D
A ssh przez terminal - nie idzie :/

Naprawde nie wiem co o tym myslec :/
Awatar użytkownika
monolith

Naprawdę bardzo dziwna sprawa. Brak mi pomysłów co może być nie tak :-|
Może totalny reset router'a przyciskiem Reset do wyzerowania konfiguracji i ustawienie go jeszcze raz - no możnaby spróbować zobaczyć. No nie wiem.
Awatar użytkownika
Inquistor
Beginner

Zadnych efektow takie zabiegi nie daja :/ Moze ktos zna jednak sposob na to dziadowstwo ? Raczej mi nie przyjma routera spowrotem skoro net chodzi :|
Awatar użytkownika
paolus
Beginner

Post autor: paolus »

Witam
Miałem podobną sytuację w D-link'u dsl-g624t. Musiałem podać w debianie aby pobierał ustawienia przez dhcp i dns w systemie ustawić na adres routera (192.168.1.1) i wszystko śmiga bez problemu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Inquistor
Beginner

Jesli mozna, prosilbym o dokladny opis jak to wykonac, Bo praktycznie na ten moment mam ustawione DHCP odpowiednio i serwer DNS mam 192.168.1.1

PS - pisanie postow w links nie nalezy do najprzyjemniejszych rzeczy :]
Awatar użytkownika
monolith

Witam

O to ciekawe rozwiązanie problemu. Napisz czy to pomogło bo jestem bardzo ciekaw co i jak.
ODPOWIEDZ