w podmenu Aplikacje-->Debian mam wszystkie ikony programów podwójnie. same "katalogi" są pojedynczo, tylko ikony programów i ich nazwy występują WSZYSTKIE 2x, jeden pod drugim.
problem dotyczy tylko Aplikacje --> Debian, we wszystkich innych pod-opcjach ikony są normalnie, to znaczy pojedynczo, tak jak powinno być.
co mam zrobić żeby mieć pojedyncze elementy w menu?
podwójne ikony w menu Aplikacje --> Debian
Pliki odpowiedzialen za wpisy do menu znajdziesz w
Prawdopodobnie dodatkowe zdublowane pliki konfiguracyjne menu
znajdziesz w u siebie na home
Wystarczy pousuwac duble, zakladam ze to jest przyczyna.
Po ikonie wnosze ze uzywasz jakos srodowiska KDE tam niestety nie wiem jaki program zarzadza menu bez grzebania bezposrednio w plikach.
Kod: Zaznacz cały
/usr/share/applications
znajdziesz w u siebie na home
/home/twoj/.local/share/applications
Po ikonie wnosze ze uzywasz jakos srodowiska KDE tam niestety nie wiem jaki program zarzadza menu bez grzebania bezposrednio w plikach.
Edytor menu kde. Powinien być dostępny gdzieś w Menu K/System a jak nie to:Po ikonie wnosze ze uzywasz jakos srodowiska KDE tam niestety nie wiem jaki program zarzadza menu bez grzebania bezposrednio w plikach.
kmenuedit
apt-get install menu
update-menus
Przydatne we wszystkich środowiskach.
dzięki wszystkim za pomocyantar pisze:Pliki odpowiedzialen za wpisy do menu znajdziesz wPrawdopodobnie dodatkowe zdublowane pliki konfiguracyjne menuKod: Zaznacz cały
/usr/share/applications
znajdziesz w u siebie na homeWystarczy pousuwac duble, zakladam ze to jest przyczyna.Kod: Zaznacz cały
pliki z wpisów menu są w katalogu
/var/lib/menu-xdg/applications/menu-xdg/