Problem z instalacj

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
nimdil

Problem z instalacją Tomcata

Post autor: nimdil »

Witam,

mam problem z instalacją Tomcata na dystrybucji Linuxa Debian. Mianowicie - korzystając z apt-get'u instaluję pakiet sun-java5-jdk, nastepnie pakiet tomcat5.5 z webapps i adminem. Sprawdzam dla świetego spokoju czy jest też sun-java5-jre - jest. Ustawiam $CATALINA_HOME i $JAVA_HOME na - jak mi się zdaje - poprawne dane. Wreszcie - wchodzę do $CATALINA_HOME/bin i uruchamiam skrypt startup.sh który wypisuje kilka linijek na temat zmiennych srodowiskach (w tym 2 w/w) i... nic. Zgodnie z plikiem server.xml tomcat powinien sluchac na porcie 8180 ale nic tam nie ma. Ani tam ani 8080. Zresztą netstat po prostu nie pokazuje nic.

Ktoś ma jakiś pomysł gdzie tkwi błąd? Na moje oko to musi być jakaś głupotka, która mi umknęła. Póki co jednak po prostu nie wiem.
0dd
Beginner

Post autor: 0dd »

a sprobuj uruchomic go tak

Kod: Zaznacz cały

/etc/init.d/tomcat5.5 start
ewentualnie wklej to co pisze na konsole i ewentualne logi
nimdil

Logi wrzuciłem na serwer zewnętrzny; jeżeli to niezgodne z regulamin for (tzn. nie wpisywać logów tylko podczepiać) to je przekleję ale tak chyba jest wygodniej.
6 plików
*.mlog to wyniki odpowiednich komend basha - myślę że oczywiste zresztą

*.log to logi tomcatowe przekopiowane po wykonaniu w/w komend (jakby coś)

pozostałe logi są puste.

http://nimdil.net/logi/
0dd
Beginner

na oko to tak:
/usr/share/tomcat5.5/bin/catalina.sh: line 253: /usr/share/java/bin/java: No such file or directory
zle ustawiona JAVA_HOME
java.net.BindException: Address already in use
zajety port przez inny program (jboss?) badz inna instancje tomcata
nimdil

0dd pisze:na oko to tak:
zle ustawiona JAVA_HOME
zajety port przez inny program (jboss?) badz inna instancje tomcata
Odnośnie sugestii 1: to nie jest takie proste; wpis jest raczej sprzed moich ostatnich prób bo sprawdziłem, że w odpowiednim miejscu jest co trzeba; $JAVA_HOME jest raczej poprawne

Odnośnie sugestii 2: wydaje mi sie, ze to niemozliwe; Tomcata instalowalem tylko metoda apt-get install i ew. wywalalem apt-get remove --purge. Na ile przejrzalem moja strukture plików jest 1 i tylko 1 tomcat. jbossa nie instalowalem (chyba ze byl doczepiony do jakiegos pakietu i zainstalowal sie z nim). Poza tym gdyby cos blokowalo ten port to chyba netstat -a powinien wylistowac taki proces, prawda?

W ogóle najbardziej mnie zdumiało kiedy wczoraj na moim kubuntu 7.10 (AMD64) zainstalowalem sun-java5-jdk i tomcat5.5 i ruszyło z marszu zaraz po ściągnięciu; a na tym debianie po prostu nie chce :/
0dd
Beginner

skrypt startowy tomcata (/etc/init.d/tomcat5.5) pobiera zmienne (JAVA_HOME, JAVA_OPTS i inne) z pliku /etc/default/tomcat5.5 moze tam masz zle ustawina JAVA_HOME?

w logach masz takze Permission denied, wyglada na to ze odpalales tomcata na roznych uzytkownikach, pierwszy potworzyl pliki do ktorych ten drugi nie ma dostepu. sprobuj wyczyscic logi, uruchomic tomcata z roota tylko 1 raz i wkleic jeszcze raz logi.
nimdil

Odpowiem więc tylko:

-wszystkie operacje z Tomcatem były wykonywane przez roota.
-zmienne definiowałem w środowisku, ale możliwe, że tam powinny być poprawione.

Tymczasem jednak ponieważ termin mnie gonił, postawnowiłem podejść do sprawy metodą siłową tj. przeinstalowałem całość i naturalnie tym razem działa. Niestety nie jest to tak edukacyjne rozwiązanie ale dzięki za wsparcie Odd.
ODPOWIEDZ