w konsoli.
Uruchom zakładkę "znajdź"
Wpisz -> dpkg -> enter
Najedź kursorem na dpkg, na górnym panelu masz opcje, z których możesz wybrać poszczególne polecenia.
Znalazłem, najechałem, ale nie ma nigdzie opcji ,,napraw''?
Najechałem na dpkg, nacisnąłem instaluj/usuń no i wyskoczyły jakby pliki tego dpkg, najechałem na pierwszy i znowu nacisnąłem instaluj/usuń i wtedy coś w konsoli się ściągało itp. Wyświetlił się ponownie błąd z openoffice. Coś było napisane abym nacisnął return, więc wcisnąłem enter i się skończyło, teraz gdy w czystym aptitude chcę znaleźć dpkg, to go nie ma.
Usunęły się pakiety: dpkg-dev, kernel-image i jeszcze jakiś jeden.
Gdy z pomocą apt-get próbuję zainstalować dpkg no to wyświetla się błąd taki jak w tytule tematu.
Ja polecałbym kupić nowy dysk.
I w ten sposób nie robił formatowania tylko skopiował sobie ważne (nieuszkodzone) dane z tego dysku i je przeniósł na nowy. Wiesz przynajmniej masz pewność, że znowu Ci się tak nie zawiesi. Przepraszam, że to nie jest rozwiązanie problemu, tak jakbyś chciał ale nie widzę innego wyjścia.
Chodziło mi o to, abyś na przyszłość zabezpieczył się przez zrobienie kopii zapasowej. Teraz to już niestety jest "po ptokach". Jak już zrobisz sobie reinstalację, wszystko ładnie skonfigurujesz to wtedy zainstaluj sobie mondo i zrób kopię zapasową systemu.