laptop z Vist

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
Junkers
Beginner

laptop z Vistą i sprawa licencji

Post autor: Junkers »

Ostatnio moja mama dostała służbowego laptopa ASUS. Niestety ma on zainstalowana Vistę no i nalepkę, książeczkę etc. Niestety wiadomo że z Vistą są problemy a GNU/Linux odpada ze względu na aplikacje używane do pracy no więc najlepszym wyjściem byłby XP.Kiedyś słyszałem taką plotkę że jak sie ma licencję na nowszą Winde to można zainstalować starszą z eee... innych źródeł no i nikt nie będzie miał pretensji czy to prawda czy jakaś bujda??

PS. Wiem że to forum o Debianie ale nie mam się do kogo zwrócić więc proszę o wyrozumiałość ;-)
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Post autor: davidoski »

Lepiej się chyba spytać w Microsofcie - w jakimś punkcie sprzedaży, infolini, chyba mają coś takiego (?). Tylko jak wyjaśnisz te "inne źródła", przecież wiadomo, że chodzi o scrackowany system, bo inaczej byś się nie pytał... Wątpię żeby ci ktoś powiedział, że się nie będą "czepiali", bo nielegalny Windows to nielegalny Windows - a na firmowym laptopie nie ryzykowałbym takich hocków klocków, bo narobisz mamie kłopotów.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

Czyli można.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Zachodzi jeszcze pytanie, czy Twoja mama może dokonać jakichś zmian w rzeczy, która nie jest jej własnością :)
A z Vistą jest tak, że zależy od jej rodzaju. Z tego co wiem, niektóre firmy, wypuszczając swoje notebooki z Vistą od razu dadają XP ;) Nie wiem, czy to akurat ASUS, ale biorąc pod uwagę ich "petycję" do MS, nie zdziwiłbym się.
Awatar użytkownika
davidoski
Beginner

U mnie w firmie zabronione jest instalowanie jakiegokolwiek oprogramowania bez pozwolenia Helpdesku, nie mówiąc już o zmianie systemu operacyjnego, na dodatek na scrackowany :)
darborc

Post autor: darborc »

Sprawdź jeszcze jaką masz wersję Visty. Bo większość firm do swoich komputerów dołącza wersję Home Basic, a jej zgoda na korzystanie ze starszych wersji chyba nie obejmuje.
ODPOWIEDZ