Złożyłem komputer, który chcę wykorzystywać jako serwer. I dziś zabrałem się za instalację Debiana. Tak sobie pomyślałem jak najtrafniej i najbardziej optymalnie rozdysponować miejsce na dysku 80GB. Przeczytałem kilka artykułów o podziale pod serwer i wyszło mi mniej więcej takie coś:
SWAP mam jako plik na dysku o pojemności 512 MB wszystko na ext3. Podobno ReiserFS jest doskonały jak chcesz mieć squida. Ja jak narazie nie narzekam...
Spróbuj, jak automat Debiana zadysponuje przy całym dysku miejscem (opcja bezpieczna dopóki nic nie zapiszesz).
Jest to jedna z opcji dokładnie, w tej chwili nie pamiętam (musiałbym uruchomić instalator, albo coś poszukać).
Jest jedną z funkcji ,,partycjonuj cały dysk z przewodnikiem'' czy coś takiego i daje możliwość automatycznego podziału na kilka partycji, dość dokładnie i w dobrej kolejności.
Jest ona na pewno w instalatorze netinstall Etch --- tworzy wszystkie partycje, które wymieniłeś oprócz /mnt/ex ---- można to ręcznie skorygować.
ReiserFS --- dobry wybór, po tym co napisałem należy ręcznie zmienić. Automat wybiera ext3, pozwala na zmiany rozmiaru, typu itp.
ShinnRa, na serwer zalecane jest aby tworzyc wiecej partycji. Liko, mysle ze masz w miare pomyslane jakei partycje potrzorzyc dla odpowiednich pukntow montowan. wg mnie zwieksz rozmiar partycji glownej, home (jesli bedziesz mial userow) i swapa. kosztem tego /mnt/ex czyli reszty wolnego miejsca. system plikow reiserFS badz jesli masz ups to XFS.