nie dzia
no teoretycznie mam 1.0.15, a nic mi nie widzi, ale najlepsze jest to, że odkąd mi nic nie widzi laptop daje głos, gdy wpisze mu myslałem już że coś cudem chwyciło, ale kmix teraz nie widzi żadnego sprzętu, żadnego miksera podobnie
coś mi tu zupełnie nie gra - mam alsa 1.0.15 ale alsaconf pisze oczywiście daje mu, by szukał, po typowych ostrzerzeniach, ze destabilizuje system, tym razem popartych sygnałem dźwiękowym (?!)
Domyślam się, że grzebiąc po omacku psuje jeszcze bardziej, jak z tego wybrnąć?
Czy teraz instalować ze źródełek 1.0.15 czy jakoś inaczej nad tym zapanowac?
Kod: Zaznacz cały
#reboot
# alsamixer
alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device
"No supported PnP or PCI cards found. Would you like to probe legacy ISA cards/chips"
nic już nie rozumiem. Przy tym drugim bugu z ICH7, o którym czytałem było coś takiego, że parzyste wersje go nie miały, ale ten z Realtec nie miał tego."No legacy drivers are aviable"
Domyślam się, że grzebiąc po omacku psuje jeszcze bardziej, jak z tego wybrnąć?
Czy teraz instalować ze źródełek 1.0.15 czy jakoś inaczej nad tym zapanowac?
nie sądze, nie znalazłem go modconf, usiłowałem go włączyć modprobe (nie bardzo umiem tego używać i nie wiem czy własciwie to zrobiłem, w każdym razie wklejam co wypluł)
# modprobe -v snd-hda-intel
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.22-3-686/kernel/sound/core/snd-page-alloc.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.22-3-686/kernel/sound/core/snd.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.22-3-686/kernel/sound/core/snd-timer.ko': No such file or directory
WARNING: Could not open '/lib/modules/2.6.22-3-686/kernel/sound/core/snd-pcm.ko': No such file or directory
FATAL: Could not open '/lib/modules/2.6.22-3-686/kernel/sound/pci/hda/snd-hda-intel.ko': No such file or directory
jestem już od dawna w audio, nie umiem znaleźć tej programowej regulacji głośności w xmms, - coś nie chce działac regulacja, ani equalizer - nie mam na to pomysłu
Ale bardziej mnie martwi, że nie umiem nic z tym zrobić z poziomu alsamixer.
Postawiłem jeszcze raz sytem (równolegle) i tam zainstalowałem ze źrodełek nie 1.0.15 a 1.0.16 - dalo się regulować dźwięk niestety, cos bylo nie tak z modułami w jajku (calość grala bez modułów alsy (?!)) jest wówczas dostepna regulacja dźwięku ale nie przez alsamixer. Niestety wadą tego rozwiązania był włączony mikrofon -każdy rozruch przy cudownym dźwięku sprzężenia. Można było wylączyć dopiero na pozimie gnoma,, ale tylko do następnego uruchomienia/
Mam obecnie inne pytania - alsa .0.15 z repo nie chwycila mojej karty, .0.16 nie wiem czy jest w ogóle w repozytoriach.
Każda instalacja alsy ze źrodełek to jeszcze dodanie nagłówków (linux-kernel-headers to źródła do nagłówków jądra jak sądzę?).
Zastanawiam se ile mieszam w systemie tymi instalacjami ze źródeł?
Czy powinienem pomyśleć już o zrobienu paczki i dopiero ją instalować?
Jak wygląda ewentualne uaktualnienie/deinstalacja oprogramowania instalowanego ze źródełek?
Ale bardziej mnie martwi, że nie umiem nic z tym zrobić z poziomu alsamixer.
Postawiłem jeszcze raz sytem (równolegle) i tam zainstalowałem ze źrodełek nie 1.0.15 a 1.0.16 - dalo się regulować dźwięk niestety, cos bylo nie tak z modułami w jajku (calość grala bez modułów alsy (?!)) jest wówczas dostepna regulacja dźwięku ale nie przez alsamixer. Niestety wadą tego rozwiązania był włączony mikrofon -każdy rozruch przy cudownym dźwięku sprzężenia. Można było wylączyć dopiero na pozimie gnoma,, ale tylko do następnego uruchomienia/
Mam obecnie inne pytania - alsa .0.15 z repo nie chwycila mojej karty, .0.16 nie wiem czy jest w ogóle w repozytoriach.
Każda instalacja alsy ze źrodełek to jeszcze dodanie nagłówków (linux-kernel-headers to źródła do nagłówków jądra jak sądzę?).
Zastanawiam se ile mieszam w systemie tymi instalacjami ze źródeł?
Czy powinienem pomyśleć już o zrobienu paczki i dopiero ją instalować?
Jak wygląda ewentualne uaktualnienie/deinstalacja oprogramowania instalowanego ze źródełek?