folder roota w GNOME
folder roota w GNOME
Witam !
Coś mnie ostatnio pokusiło zainstalować GNOME... i zrobić porządek z Netią. Ale konkretnie to musze zmienić pewien plik tekstowy ale muszę to zrobić jako root. W KDE było takie coś że sie otwierało okno w Konquerorze i działając w nim miało sie uprawnienia roota Czy jest coś takiego w gnome??? A jak nie to w jaki inny sposób obejść ten problem ??? :-?
Coś mnie ostatnio pokusiło zainstalować GNOME... i zrobić porządek z Netią. Ale konkretnie to musze zmienić pewien plik tekstowy ale muszę to zrobić jako root. W KDE było takie coś że sie otwierało okno w Konquerorze i działając w nim miało sie uprawnienia roota Czy jest coś takiego w gnome??? A jak nie to w jaki inny sposób obejść ten problem ??? :-?
O ile dobrze pamiętam:
Kod: Zaznacz cały
su
nautilus
dla kde
dla gnome (a wlasciwie to raczej dla gtk)
o ile sie nie myle
kdesu
gksu
gksu -u root nautilus
Dołączę się do tematu bo mam podobne pytanie.
W KDE była opcja Start->Wykonaj polecenie. W opcjach mozna bylo zaznaczyc m.in. uruchomienie jako inny użytkownik (np jako root).
W Gnome tez jest cos analogicznego. Ale nie mozna uruchamiac jako inny uzytkownik (szkoda bo bardzo przydatne).
Czy naprawde w Gnome jedyny sposob to uruchamiac z konsoli jako inny uzytkownik?
W KDE była opcja Start->Wykonaj polecenie. W opcjach mozna bylo zaznaczyc m.in. uruchomienie jako inny użytkownik (np jako root).
W Gnome tez jest cos analogicznego. Ale nie mozna uruchamiac jako inny uzytkownik (szkoda bo bardzo przydatne).
Czy naprawde w Gnome jedyny sposob to uruchamiac z konsoli jako inny uzytkownik?
Na Etch w gnome pod prawym klawiszem myszy mam opcję uruchom jako administrator.giaur pisze:Czy naprawde w Gnome jedyny sposob to uruchamiac z konsoli jako inny uzytkownik?
Natomiast na ubuntu w gnome nie mam tej funkcji.
W tej chwili to sprawdziłem.
W Debianie tego nie ustawiałem było samo z siebie. Być może to się jakoś ustawia jeszcze nie wiem gdzie.
To kwestia odpowiedniego dodatku do nautilusa - akurat wylecialo mi z glowy jak sie dokladnie nazywal, ale wiem ze w repo jest - tez calkiem przydatne.Na Etch w gnome pod prawym klawiszem myszy mam opcję uruchom jako administrator. Być może to się jakoś ustawia jeszcze nie wiem gdzie.
Ale mi chodzilo o uruchamianie przez wpisanie polecenia - skoro jest okno uruchamiania, to az sie prosi o taka opcje w oknie uruchamiania, no ale jak nie ma to trudno - plus dla KDE za funkcjonalnosc bo tam to jest.
nautilus-open-terminal
nautilus-gksu
Pozdrawiam
sj65