D
Długie uruchamianie systemu
Od niedawna mam taki problem że przy każdym uruchamianiu komputera, włącza się coś jakby sprawdzanie dysku (wyszukiwanie błędów czy coś) co bardzo spowalnia uruchamianie. Nie wiem co jest tego przyczyną, może ktoś już się z czymś takim spotkał? Z góry dzięki za pomoc!
Obejrzyj plik
Ostatnia kolumna informuje czy ma byc uruchamiany skan przez fsck dla danej partycji. Jesli uzywasz rownolegle windowsa najlepiej wylaczyc jego partycje wogole ze skanowania (ustawic 0) bo to na nich zazwyczaj najbardziej mieli. Glowny system musi miec 1.
Wiecej sie dowiesz wpisujac w terminalu
Dlugie mielenie i wypluwanie bledow moze oznaczac tez, ze partycje nie sa poprawnie odmontowywane podczas zamykania systemu i przy uruchamianiu dziennik zwraca bledy. (zakladam ze masz standardowo system plikow ext2 lub 3)
Kod: Zaznacz cały
/etc/fstab
Wiecej sie dowiesz wpisujac w terminalu
man fstab
Nie mam windowsa, jest tylko debian, właściwie to nie ma komunikatu tylko pokazuje się coś takiego
i tak sobie sprawdza. Sytem plików to ext3 a sprawdza mi tylko partycje roota i home
a to jest fragment mojego pliku fstab
troszke się rozjechał. PS gdy wyłączyłem komputer przez guzik w obudowie to system już nie sprawdzał błędów! Robi to tylko jak wyłączam kompa przez przycisk w systemie
/dev/sda2 ==================== / 52%
a to jest fragment mojego pliku fstab
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/sda2 / ext3 errors=remount-ro 0 1
/dev/sda1 /boot ext3 defaults 0 2
/dev/sda3 /home ext3 defaults 0 2
/dev/sda4 none swap sw 0 0
Primo: masz manuale, internet, więc zamiast czekać mógłbyś zerknąć o tune2fs.
Secundo: Zmień /etc/fstab na taki i powinien śmigać.
Secundo: Zmień /etc/fstab na taki i powinien śmigać.
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/sda2 / ext3 errors=remount-ro 0 0
/dev/sda1 /boot ext3 defaults 0 0
/dev/sda3 /home ext3 defaults 0 0
/dev/sda4 none swap sw 0 0