Zawiesza si

Pomoc dotycząca instalacji systemu
krychu92

Zawiesza się?

Post autor: krychu92 »

Siema, jestem tu nowy a Debiana studiuje od kilku dni.
Mam problem:

Jak wkładam płytkę i pokazuje mi się ekran powitalny, wszystko się zacina, nie mogę ani nic wpisać, jak klikam enter to też nie reaguje, gadałem z kolegą na ten temat, i on skierował mnie tutaj.
Zapomnialem o jeszcze jednej rzeczy: mam procek amd64, i przy sciąganiu obrazu wybrałem amd64.
Z gory dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Marcinnn

Post autor: Marcinnn »

hm..

Rozumiem, że płytka uruchamia się i dalej nic. Nie można nawet nic wpisać.

1. Sprawdź poprawność zapisu danych na płytce. W razie nie poprawności nagraj jeszcze raz ale przy szybkości x36 - chyba, że to Twoja maksymalna, to zmniejsz szybkość o jedną czwórkę.
2. Uruchom kompa z włożoną wcześniej płytą i dobrze sprawdź ustawienia w biosie - ma tam być jasno ustawione, że ma odpalać z odtwarzacza cd; czasem zdarzają się takie cuda, że odpalają się dwa systemy na raz.

Można też spróbować wpisać 'install' albo 'startx' i enter, mimo że nic nie widać i dać mu chwilę czy coś zrobi.

Jeśli opisałem coś zbyt ogólnie to daj znać.
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

wkladsz plytke i jaki ekran powitalny?? Hello world?? Ekran powitalny czego?
Czyta Ci ta plytke? i pojawia sie komunikat press enter?? boot?? opisz dokladniej jaki ekran powitalny.
krychu92

Taki ekran powitalny :

http://debian.linux.pl/staff/install/01 ... latora.jpg

jak to się pokazuje klikam enter, ale nic sie nie dzieje.

I zauważyłem jeszcze jedną rzecz, przy tym jak pokazuje się ten ekran nazwany przeze mnie "powitalnym", a mianowicie, klawiatura nie działa, wywnioskowałem to po tym że nie palą się lampki od caps locka i num locka :-/
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

To źle wywnioskowałeś. W linuksie to normalne, że nie palą się lampki od num locka i caps locka. Jeżeli podejrzewasz awarię klawiatury to skombinuj jakąś inną i sprawdź.
Marcinnn

Post autor: Marcinnn »

Ja do tego co napisałem mogę tylko dodać, że w przypadku dvd wypalanie x4
Pozostaje jeszcze włożenie płytki z inną (nowszą lub starszą zaleznie od twojego kompa) dystrybucją.
Awatar użytkownika
JiHAD

Post autor: JiHAD »

Klawierka USB? :->
krychu92

Ta, klawiatura USB, próbowałem z inną, to samo sie dzieje, a i chcaiłem sprawdzić na innym kompie czy jak pokazuje się ten ekran "powitalny", to czy będzie to samo. No i okazało się że na jednym i drugim nic nie da rady zrobić...
Awatar użytkownika
3ndriu
Beginner

Post autor: 3ndriu »

Spróbuj skombinować skądś klawiaturę PS/2 albo przejściówkę USB -> PS/2. Sprawdź też sumy kontrolne obrazu ISO, bo może być uszkodzony. Jak to zrobić przeczytasz tu: http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/prin ... 37486.html
stepek
Beginner

Post autor: stepek »

nagraj jeszcze raz plyte i sprawdz sume kontrolna. A co do klawiatury to mozesz sie mylic.
ODPOWIEDZ