Neostrada, Router, problem...
Neostrada, Router, problem...
No wiec tak jak w temacie mam dwa kompy podlączone do sieci przez router... ubuntu smiga... debian nie bardzo... chcialem sie wspomoc http://dug.net.pl/texty/ethernet.php ale juz na poczatku problem...
polecenia MODCONF wogole nie rozpoznaje Debian :/
LSPCI|GREP ETHERNET enter i nic, przechodzi do kolejnej linijki :/ pomocy...
polecenia MODCONF wogole nie rozpoznaje Debian :/
LSPCI|GREP ETHERNET enter i nic, przechodzi do kolejnej linijki :/ pomocy...
Shaarky, a jaką masz wersję Debiana i jakie jądro??
bo często się zdarza jeśli korzystasz z Sarge to jego Jadro nie jest zbyt aktualne i nie obsługuje nowszego sprzętu, i stąd problemy. poradził bym aktualizowanie jądra, lub nawet całego systemu (zresztą już parę razy o tym pisałem).
pokaż co Ci pokazuje
zwoją drogą, ja konfigurowałem sieć opierając się na tej stronie co Ty, ale zaczynałem odrazu od plików edycji interfejsu, nie bawiłem się ze sterownikami, i wszystko mi działało, zapewne dlatego że sterowniki były już wkompilowane w jądro (korzystam z jądra z repo, uaktualniam zawsze jak jest nowe).
pokarz też co Ci wypluwa polecenie:
aloha
bo często się zdarza jeśli korzystasz z Sarge to jego Jadro nie jest zbyt aktualne i nie obsługuje nowszego sprzętu, i stąd problemy. poradził bym aktualizowanie jądra, lub nawet całego systemu (zresztą już parę razy o tym pisałem).
pokaż co Ci pokazuje
Kod: Zaznacz cały
lspci|grep Ethernet
zwoją drogą, ja konfigurowałem sieć opierając się na tej stronie co Ty, ale zaczynałem odrazu od plików edycji interfejsu, nie bawiłem się ze sterownikami, i wszystko mi działało, zapewne dlatego że sterowniki były już wkompilowane w jądro (korzystam z jądra z repo, uaktualniam zawsze jak jest nowe).
pokarz też co Ci wypluwa polecenie:
Kod: Zaznacz cały
ifconfig -a
aloha
no przecież pisał że nic nie wyrzuca nie znaleziono wzorca i tylevelmafia pisze: pokaż co Ci pokazujeKod: Zaznacz cały
lspci|grep Ethernet
a jak zrobić zeby wyswietlil tylko tyle i miesci sie na ekranie to raz, a dwa jak zrobic zeby zapisać to co wypluwa ifconfig -a??
mam sarge 3.1 v4 skad moge sciagnac nowsze jądro, powiedzmy najnowsze ale stabilne bo nie chce wpasc z deszczu pod rynne... sporo tych rodzajow "jąder" :shock: i sie gubie troche...
mam sarge 3.1 v4 skad moge sciagnac nowsze jądro, powiedzmy najnowsze ale stabilne bo nie chce wpasc z deszczu pod rynne... sporo tych rodzajow "jąder" :shock: i sie gubie troche...
Wejdź w synaptic (jeśli nie masz to zainstaluj --> aptitude install synaptic) i wpisz kernel-image. Wybierz jądro z serii 2.6 Ja z tego co pamiętam wybrałem 2.6.8-3-686Shaarky pisze:mam sarge 3.1 v4 skad moge sciagnac nowsze jądro, powiedzmy najnowsze ale stabilne bo nie chce wpasc z deszczu pod rynne... sporo tych rodzajow "jąder" :shock: i sie gubie troche...
A dokładniej może napisać?a jak zrobić zeby wyswietlil tylko tyle i miesci sie na ekranie to raz