[+] OpenOffice.org 2.0.4 - prostok

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Eon

[+] OpenOffice.org 2.0.4 - prostokąty w miejscu czcionek

Post autor: Eon »

Witam wszystkich. Szukałem rozwiązania mojego problemu w internecie ale nie znalazłem, więc piszę tutaj.

Mam OpenOffice'a w wersji 2.0.4.dfsg.2-7etch4 (z repo stable) i każda z jego części składowych wygląda tak:
Obrazek

¦rednio podobają mi się prostokąty zamiast czcionek. Od czasu kiedy zainstalowałem system były już chyba z 3 aktualizacje OpenOffice'a i nic nie pomogły (nie korzystam z egzotycznych repozytoriów). Usuwałem też katalog z ustawieniami z katalogu użytkownika - to także nic nie daje. Macie może jakieś pomysły?
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

1. Jak posiadasz ustawione ,,locale''.
2. Jakiego środowiska graficznego używasz: KDE, Gnome, inne.
3. Mało danych.
Eon

1. Wynik komendy locale:

Kod: Zaznacz cały

eon@eon:~$ locale
LANG=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE="pl_PL.UTF-8"
LC_NUMERIC="pl_PL.UTF-8"
LC_TIME="pl_PL.UTF-8"
LC_COLLATE="pl_PL.UTF-8"
LC_MONETARY="pl_PL.UTF-8"
LC_MESSAGES="pl_PL.UTF-8"
LC_PAPER="pl_PL.UTF-8"
LC_NAME="pl_PL.UTF-8"
LC_ADDRESS="pl_PL.UTF-8"
LC_TELEPHONE="pl_PL.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="pl_PL.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="pl_PL.UTF-8"
LC_ALL=
2. Używam KDE, ale mam też zainstalowane GNOME i działa ono bezproblemowo, zresztą korzystam też z wielu "gnomowych" programów pod KDE.
3. Nie mam pojęcia co mógłbym jeszcze podać ważnego. Może mała podpowiedź? :-)
olka

Post autor: olka »

Mi to wygląda raczej na brak odpowiedniej czcionki - miałam kiedyś coś podobnego na FreeBSD (w całej reszcie systemu było ok), z tym, że brakowało tylko polskich liter a nie wszystkiego :shock:
Zainstalowałeś wszystkie sugerowane pakiety z czcionkami?
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Spróbuj zainstalować pakiet openoffice.org-kde (czy jakoś tak) lub odpowiednio dla gnome (ale nie oba naraz, tylko jeden, wybierz ten, który odpowiada częściej używanemu środowisku).
fnmirk
Senior Member

Spróbuj dodać nowego użytkownika i jak będzie się w nim zachowywał ten program.
Eon

Okazuje się że miałem zainstalowany ten pakiet, tylko w wersji dla GNOME. Wywaliłem go i zainstalowałem ten dla KDE - nic to nie dało. Potem wywaliłem oba - też nic. Na koniec zainstalowałem oba - nic. Zostaję więc przy wersji "tylko dla KDE" i proszę o dalsze sugestie.

EDIT: Utworzyłem nowego użytkownika, i tam OO.o zachowuje się normalnie, zarówno na KDE jak i na GNOME. Próbowałem też usuwania z katalogu domowego następujących katalogów:

Kod: Zaznacz cały

.gconf
.gnome
.gnome2
to też nie podziałało.
fnmirk
Senior Member

OpenOffice wykorzystuje do swojego interfejsu czcionki o rozszerzeniu *.ttf

A czy masz zainstalowane jakieś czcionki *.ttf --- jeżeli nie to zainstaluj ttf-dejavu lub czcionki MS i musi to rozwiązać ten problem.
Eon

Mam zainstalowane msttcorefonts i ttf-dejavu. Tak jak już wcześniej napisałem u nowego użytkownika działa, więc to nie problem czcionek. Myślę, że wystarczyłoby usunąć jakiś katalog z ustawieniami z katalogu domowego, ale nie mam pojęcia jaki.
fnmirk
Senior Member

Eon pisze:Mam zainstalowane msttcorefonts i ttf-dejavu. Tak jak już wcześniej napisałem u nowego użytkownika działa, więc to nie problem czcionek. Myślę, że wystarczyłoby usunąć jakiś katalog z ustawieniami z katalogu domowego, ale nie mam pojęcia jaki.
Skoro na nowym użytkowniku jest dobrze to wykonaj:

1. W przeglądarce plików lub mc zmień nazwę ukrytego katalogu .openoffice.org2 znajdującego się w twoim katalogu domowym i w to miejsce skopiuj taki sam katalog z konta nowego użytkownika (musi być zaznaczona opcja --- pokazuj ukryte pliki).
2. Jeżeli chcesz dokładnie poznać przyczynę porównaj obydwa katalogi prawdopodobnie brakuje jakiegoś pliku konfiguracyjnego w twoim katalogu .openoffice.org2.
ODPOWIEDZ